Petra – Jordánia varázslatos romvárosa

PetraÁrvíz sújtotta Jordániát - Petra romvárosában sebes sodrású folyóként hömpölygött a víz. (görögül: „sziklaBeachy Head - csodás látványt nyújtó hófehér sziklák. ”) romvárosa Jordániában található. A Holt-tengerÓriási fehér cápát filmeztek le Mexikónál [videó]. és az Akabai-öböl között, Ammántól 190 kilométerre délre emelkedik. A sivatagTataouine - a város, mely megihlette George Lucast. sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusokVirtuális séta a jordániai Petra lenyűgöző romvárosában. virágzó fővárosa volt. A 7. századtól hanyatlásnak indult, fokozatosan elnéptelenedett és csupán a beduin pásztorok tudtak létezéséről. Utolsó európai látogatói a keresztes lovagok voltak, majd 1812-ben egy svájci felfedező egyik útja során kalandos körülmények között ismét rátalált. A sziklából kifaragott városA világörökség gyöngyszeme, az Amalfi part. romjai, hatalmas sírtemplomai és varázslatos természeti környezete egyedül10 éve egyedül él egy elnéptelenedett faluban egy kínai férfi. álló komplexumot alkotnak. Petra 1985 óta az UNESCO kulturális Világörökségeinek  egyike.

Petra, Jordánia

Petra, Jordánia

Petra, Jordánia

Védett fekvése és jó vízellátottsága révén alakult ki a mesterséges oázisA legkülönlegesebb Street View fotózás - tevén ülve járhatjuk be a sivatagot. , Petra. A település az Kr. e. 5. és az Kr. u. 3. század között fontos kereskedelmi csomópont volt. A városba vezető mély és szűk Szik szurdokA csodálatos Trou de Fer szurdok a távoli La Reunion szigetén. , mely 1600 méter hosszú, egyes helyeken mindössze 2 méter széles, meredek falai pedig 80-90 méter magasak, védelmet biztosított. A látogatók is csak gyalog, esetleg ló-, vagy teveháton jutnak el ide. A sziklákBeachy Head - csodás látványt nyújtó hófehér sziklák. között fakadó patak vize az életet biztosította. A legendák szerint Mózes fakasztotta őket egyetlen botütéssel, amikor Egyiptomból kivonulva népével megpihent itt.

Petra, Jordánia

Petra, Jordánia

Petra Kr. e. 200 – Kr. u. 100 között élte virágkorát. A fővárosban – a sivatagi nomád népek szokásainak továbbfejlesztésével, egyedi építészeti stílust teremtve – a nabateusok a kőfalakból faragták ki elegáns, monumentális épületeiket, templomMont Saint Michel - Franciaország varázslatos zarándokhelye. aikat, fürdőiket, lakóházaikat és sírboltjaikat. Tökélyre fejlesztették fazekas, kőfaragó és ciszternaépítő tudományukat. A sziklák között fakadó patak vizét ötletes felszíni és földVideón a távolodó Föld a Messenger űrszonda kameráin keresztül. alatti csatornákból és víztározókból álló rendszerrel vezették a városba, hogy a rendelkezésre álló vízA nap képe - Az Óriás kút, Natwarghad, India. minden cseppjét megőrizzék. Petra gazdagodása és fejlődése az 1. század végéig folytatódott; IV. Aretasz (8–40) uralkodása idején épült a Főtemplom (Kaszr Bint el-Faraún – „a fáraó lányának erődje”) a városközpont legimpozánsabb épülete. Ekkoriban a városnak mintegy 20 000‑30 000 lakosa lehetett. Két nagy földrengésFöldrengés rázta meg Görögország gyönyörű szigetét, Lefkadát. is pusztított a városban, 363-ban és 551-ben. A 7. századi iszlám terjeszkedés során az arab hódíA Csontváz-tó rejtélye. k 663-ban elűzték a városlakókat, és Petra egykor ragyogó építményeinek jelentős részét lerombolták. A keresztes háborúA manilai mészárlás - a II. világháború egyik legborzalmasabb csatája. k idején, 1099 és 1291 között még stratégiai szerepet töltött be, de a Jeruzsálemi Királyság elfoglalása után elnéptelenedett.

Petra, Jordánia

Petra, Jordánia

Petra, Jordánia

Petra, Jordánia

Petra, Jordánia

Petra, Jordánia

1517-től 1918-ig az egész Közel-Kelet oszmán fennhatóság alatt állt, és ezalatt a négyszáz év során az Oszmán Birodalom peremvidéke teljes jelentéktelenségbe süllyedt. A keresztes háborúk után az 1800-as évek elejéig egyetlen európai sem jutott el Petrába. 1812-ben Jean Louis Burckhardt svájci felfedező és arabista volt az első, aki a csaknem feledésbe merült várost újra ismertté tette. Több mint 100 évvel később, 1916-ban az első világháború alatt a brit katonai érdekek szolgálatában itt harcoló Arábiai Lawrence (Thomas Edward Lawrence) látogatott el ismét Petrába. Petra régészeti feltárása a 20. században, az 1920-as években vette kezdetét. Valamivel később a turisták előtt is megnyílt a lehetőség a romvárosAjutthaja- Thaiföld csodálatos Világörökségi helyszíne. látogatására.

Petra, Jordánia

Petra, Jordánia

Petra, Jordánia

Petra, Jordánia

Forrás:wikipedia.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!