Paradicsomi szigeten bukkantak rá egy második világháborús repülőgépre

A gyönyörű szigeteiről nevezetes Palaui Köztársaság egyik idilli tagján bukkantak rá turisták egy eltűnt, második világháborúMásodik világháborús kódolókészülékre bukkantak kincsvadászok egy német erdőben. s repülőHatalmas repülőt rajzoltak az égre Amerika felett a Boeing pilótái. gépre. A lezuhant repülő roncsa Rock Islands területén került elő, mely közel 200 szigetet foglal magába, igen népszerű a búvárok körében. A felderítőgépet a szigetcsoport egyik szinte érintetlen tagján szúrták ki turisták. A roncsA legénység maradványaival együtt találtak meg egy első világháborús tengeralattjárót. egy sekély vizű folyóÍgy robbantottak fel néhány másodperc alatt egy 40 éves hidat. ban pihent és szinte tökéletes állapotban őrződött meg. A Daily Mail által megkérdezett repüléstörténeti szakértő szerint egy japánA világ legészakibb koralljait is utolérte a fehéredés. gépet találtak meg, egy Aichi E13A típusú felderítő hidroplánról van szó. Palau területén korábban már több roncs is előkerült.

Palau
Fotó: Reddit

A Mikronéz szigetvilághoz tartozó Palaut csodálatos korall-szigetekSiminal-szigetek - világhírű thaiföldi búvárparadicsom. tagolják, egyedi növényzet, érintetlen, külvilágtól elzárt területek jellemzik.  Az államot megközelítőleg 340 szigetA világ legkisebb lakott szigetei. alkotja, amelyből csupán 12 lakott. Nagyobb szigetei vulkanikus eredetűek, a kisebbek korallképződmények. A trópusi éghajlatú köztársaság elsősorban idegenforgalmáról nevezetes. A Palaut alkotó szigetcsoportok a Palau-szigetek, a Sonsorol-szigetek, Pulo Anna és Merir. A legnagyobb, lakott szigetek a Palau-lagúnát veszik körül. A teljes lakosság kétharmada egyetlen szigeten, Koror szigeten él. Tőlük délnyugatra, kb. 600 km távolságra több lakott szigetcsoport található, ezek is részei Palau államnak. A fő szigetcsoportról nyugatra található kb. 200 apró, lakatlan sziget, összefoglaló néven Chelbacheb-szigetek (Rock Islands).

Palau
Fotó: flickr/LuxTonnerre
Palau
Fotó: Wikimedia Commons/Peter R. Binter

Bár Palau természeti környezete általánosságban még mentes a leromlástól, több ok van az aggodalomra. Ilyen például az illegálisTöbb ezer cápát fogtak ki a Galápagos-szigetek védett vizeiből. halászat robbanóanyag használatával, a szilárd hulladékMűanyag szemétben fuldoklik egy eldugott csendes-óceáni sziget. nem megfelelő elhelyezése Koror szigeten, a homok és a korall kiterjedt kotrása a Palau-lagúnában. A többi csendes-óceáni szigetországhoz hasonlóan potenciálisan jelentős környezeti veszély a globális felmelegedésIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. és az ezzel összefüggő tengerszint-emelkedés.

Palau
Fotó: flickr/LuxTonnerre
Palau
Fotó: flickr/LuxTonnerre

Az alacsonyan fekvő területek víz alá kerülése fenyegeti a part menti növényzetet, a mezőgazdaságot, veszélyezteti az ivóvízCsaknem kétmilliárd ember használ ivóvízként ürülékkel szennyezett vizet. -ellátást. Palauban különben is gond a nem megfelelő vízellátás és a lakosság méretéhez képest korlátozott a mezőgazdasági terület. Évezredeken át Palaun matrilineáris társadalom volt. Hagyományosan a föld, pénz és a társadalmi pozíció nőágon öröklődtek. A modern apaági öröklési rendet a császári Japán vezette be. A második világháború alatt a nemzetségi földeket a japán kormány elkobozta és személyi tulajdonként újraosztotta. 1944-ben amerikai erők foglalták el. Függetlenséget 1994-ben kiáltottak ki, s az országot Palaui Köztársaság néven vették fel az ENSZ-be.

Fotó: palauppr.com
Palau
Fotó: Wikimedia Commons/Randyqs
Fotó: Wikimapia
Palau
Fotó: flickr/LuxTonnerre


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!