Ötvenmillió évvel ezelőtt lezajlott természeti jelenetet őrzött meg egy borostyánkő

Egy nagyjából ötvenmillió évvel ezelőtt lezajlott természeti jelenetet őrzött meg a jelenkornak egy borostyánkő a Balti-tengerHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. oroszországi partvidékén. GeorgeMindenhová követi gondozóját az árva vombatkölyök. Poinar, az Oregoni Állami Egyetem rovartudósa és borostyánszakértője szerint a megkövesedett gyanta egy aprócska gombát, egy szál emlősszőrt és egy rovarnak mindössze pillanatokkal a ragacsos faváladék lecsöppenése előtt levedlett kültakaróját tartalmazza.

“A gombaA világ 20 legkülönlegesebb gombája. egy fa tövében nőtt. A rovarA világ legnagyobb rovarja - a Weta szöcske. felfedezte, és készen állt arra, hogy lakmározzon belőle. Ekkor azonban megjelent egy rágcsáló, elharapta a gomba szárát és ezzel egy időben némi gyanta csöppent a gombára” – magyarázta elméletét a szakember. Poinar szerint a gyanta elkapta a rovar lábát, ezért az apró állat jobbnak látta levedleni a kültakaróját és eliszkolni a helyszínről.

borostyanForrás: George Poinar, Jr./ OregonPainted Hills - Oregon "festett dombjai". State University

“Tehát most megvan nekünk a rágcsáló szőrszála, a rovar külső burka, és persze az értékes gomba is, egyetlen borostyánba ragadva” – mondta a szakember. Mint hozzátette, a különlegesElőször azonosítottak narvál-beluga hibridet a kutatók. borostyánkő egy nagyjából 50 millió évvel ezelőtt, egy ősi szubtrópusi örökzöld erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. ben történt találkozást őrzött meg a jelenkor számára. A kutatók a Fungal Biology című folyóiratban számoltak be a felfedezésKülönleges múmiát rejt egy 150 éve üresnek hitt egyiptomi koporsó. ükről.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!