Összeütközhet a Tejútrendszer a Nagy Magellán-felhővel

Katasztrofális galaktikus ütközés lódíthatja meg a Naprendszert: kétmilliárd év múlva összeütközhet a TejútrendszerFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. és a Nagy Magellán-felhő. A Durhami Egyetem asztrofizikusai számítógépes szimulációjának eredményét a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című tudományos lapban mutatták be.

Forrás: CSIRO/Wayne England

Az ütközés felébresztheti galaxisunk szunnyadó fekete lyukKülönleges csillagot figyeltek meg a Tejútrendszerben. át, amely ekkor elkezdené elnyelni a környező gázokat és akár tízszeresére is növekedhet – írja a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Miközben a fekete lyuk fal, nagy energiájú sugárzást bocsát ki, és bár ez a kozmikus tűzijáték valószínűleg nincs hatással a földi életre, a tudósok szerint megvan az esélye annak, hogy a kezdeti ütközés meglódíthatja a Naprendszert a világűrbe.

Forrás: ESO/Y. Beletsky

A galaxisokA legrégebbi összeolvadt galaxist fedezték fel. , mint a TejútrendszerKülönleges csillagot figyeltek meg a Tejútrendszerben. is, egy csoportnyi kisebb galaxissal vannak körülvéve, amelyek körülötte keringenek, mint a méhek a kaptár körül. Jellemző módon ezek a keringő galaxisok “csendes életet élnek” és több milliárd éven át keringenek az anyagalaxis körül. Ugyanakkor időről időre lesüllyednek a középpontba, összeütköznek és elnyelődnek az anyagalaxis által.

Forrás: NASANagy meglepetést okozott a kutatóknak a legveszélyesebb aszteroida. , ESA, S. Beckwith (STScI), HubbleElhalasztották a világ legnagyobb űrteleszkópjának fellövését. Heritage Team (STScI/AURA)

A Nagy Magellán-felhő a Tejútrendszer legfényesebb kísérőgalaxisa, csak mintegy 1,5 milliárd éve került a közelbe: mintegy 163 ezer fényévre található a Tejútrendszertől. Korábban a tudósok úgy vélték, hogy vagy a Tejútrendszer körül fog keringeni évmilliárdokig, vagy mivel olyan gyorsan mozog, kimenekül a galaxisNegyedmillió galaxis látható a Hubble felvételeiből összeállított lenyűgöző panorámaképen. gravitációs erejéből. A legutóbbi mérések szerint azonban a Nagy Magellán-felhő csaknem kétszer annyi sötét anyaggal rendelkezik, mint korábban gondolták.

Nagy Magellán-felhő (Forrás: ESA/NASA/Hubble/Josh Barrington)

A tudósok szerint mivel nagyobb tömege van az eddig véltnél, a Nagy Magellán-felhő gyorsan veszít energiájából és arra ítéltetett, hogy összeütközzön galaxisunkkal. A Durhami Egyetem és a Helsinki Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoport az EAGLE szuperszámítógép szimulációját használta az összeütközés megjósolására.

“Bár kétmilliárd év szélsőségesen hosszú idő az emberi élethez képest, a kozmikus időskálán ez nagyon rövid idő” – mondta Marius Cautun, durhami kutató.

Forrás: ESO

Durham University, Phys.org, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!