Ősi kontinens egy elveszett darabját találták meg Kanada északi részén

Ősi kontinens egy elveszett darabját találták meg KanadaAnnyira hideg van Kanadában, hogy az állatkerti királypingvineket sem engedik ki. északi részén. Kutatók a kanadai Baffin-szigetről származó gyémántbányászati minták rostálása során bukkantak az észak-atlanti kratonból származó maradványra. A kratonok, más néven ősmasszívumok a FöldEgyre világosabb éjjel a Föld. kérgének megszilárdult darabjai, a földkéregBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. ősi, szilárd és megkristályosodott részei.

A tudósok kimberlit kőzeteket vizsgáltak, amelyek a gyémántbányászat alapjait képezik. Több millió év alatt formálódtak ezek a kőzetek 150-400 kilométeres mélységben, a felszínre geológiai és kémiai folyamatok hatására kerülnek. Időnként vulkáni eredetű kőzetek ilyen kimberlitbe zárt gyémántokat rejtenek.

A tudósok a Baffin-szigetről származó mintákat vizsgáltak (Forrás: NASA World Wind)

“A kutatók számára a kimberlitek olyan felszín alatti rakéták, melyek utasokat visznek magukkal a felszín felé tartó útjuk során. Az utasok sziklafalak szilárd darabjai, melyek rengeteg információt hordoznak bolygóEz lehet a Naprendszer tizedik bolygója. nk felszín alatti körülményeiről” – idézi Maya Kopylovát, a University of British Columbia geológusát a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Kopylova és kollégái a Baffin-sziget déli részén lévő, a De Beers nevű gyémántcég Chidliak-projektjéhez kapcsolódó kimberlitfeltáró területen gyűjtött mintákat kezdték elemezni. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ezek a kőzetek különlegesek. A minta megegyezett a SkóciáIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. l Labrador területéig húzódó kontinentális földkéreg ősi területének, az észak-atlanti kratonnak más részeivel.

A kutatók kimberlit kőzeteket vizsgáltak, amelyek a gyémántbányászat alapjait képezik (Forrás: Wikimedia Commons/Woudloper)

“Az észak-atlanti kraton más egységeinek ásványi összetétele annyira egyedi, hogy nem lehetett tévedés” – mondta a Journal of Petrology című szaklapban a felfedezésről megjelent kutatásAlpesi hangyák adhatnak magyarázatot a szuperkolóniák rejtélyes jelenségére. fő szerzője. Az észak-kanadai – a Québec és Ontario északi részén és Nunavutban lévő – kraton teljesen más összetételű – emelte ki a szakértő.

A kratonok a kontinentális kéreg többmilliárd éves, stabil töredékei – olyan kontinentális magok, amelyek más kontinentális kőzeteket gyűjtenek és kötnek maguk köré. Néhány ilyen stabil mag még ma is jelen van kontinentális lemezek, például az észak-amerikai lemez középpontjában, más ősi kontinensek azonban apró töredékekre hullottak és újrarendeződtek a lemezmozgások hosszú történelme során.

“Egy ilyen elveszett darab megtalálása olyan, mint rálelni egy eltűnt kirakódarabra. Az ősi Föld tudományos kirakósa nem lehet teljes az összes alkotórész nélkül” – véli Kopylova.

Forrás: Ansgar Walk/Wikimedia Commons

Az észak-atlanti kraton kontinentális lemeze 150 millió évvel ezelőtt tört darabokra, jelenleg Skócia északi területeitől GrönlandFolyamatosan metángázt bocsát ki a légkörbe az olvadó grönlandi jégtakaró. déli vidékén át délnyugati irányban folytatódva Labradorig tart. Az újonnan azonosított töredék lefedi a Chidliak-projekt területét, 10 százalékkal járul hozzá az észak-atlanti kraton kiterjedéséhez. Ez az első alkalom, hogy geológusoknak ilyen mélységben sikerült összeilleszteniük egy kirakósdarabot. A Föld-lemezek helyének és méretének rekonstrukcióját célzó korábbi kutatások a köpeny viszonylag kis mélységből származó kőzetmintáin alapultak, melyek 1-10 kilométeres mélységben keletkeztek.

“Most már nem csak a Föld legfelsőbb, vékony rétegét, a bolygó térfogatának csupán egy százalékát érthetjük meg és térképezhetjük fel, hanem tudásunk szó szerint és átvitt értelemben is mélyülni tud. Összerakhatunk 200 kilométer mélységben lévő töredékeket és összehasonlíthatjuk őket a nagy mélységű ásványtani információk alapján” – fejtette ki Kopylova.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center, Reto Stöckl

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!