Ősi erdő a víz alatt – 50 ezer éves mocsári ciprusokra bukkantak

A vízalatti mocsári cipruserdő óceáni üledékek alá temetődött, és több mint 50 ezer éven át védve volt az oxigénmentes környezetben. Ám a hatalmas erejű Katrina hurrikán 2005-ben lemosta a lerakódásokat. Így tárult fel az évezredekkel ezelőtt zöldellő mocsári cipruserdő, aminek a maradványait ma is láthatjuk. Az erdő Mobile városCiprus teljesen elhagyatott szellemvárosa és repülőtere. áAz ezer-sziget tava. l (Alabama) néhány kilométerre fekszik, 18 mélyen a vízfelszín alatt, kiterjedése 1,3 km2. Az üledék olyannyira megőrizte a fák épségét, hogy még mindig érezni rajtuk a friss ciprusCiprus teljesen elhagyatott szellemvárosa és repülőtere. illatát. Éppen időben mosta le róla a vihar a lerakódást, mivel a fákra költözött tengeri fúrószervezetek (pl. kődatolya, marószivacsok) pár éven belül elpusztították volna őket.

Vízalatti erdő

Vízalatti erdő

Egy helyi halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ász volt az első, aki csónakjáról letekintve hirtelen halakÚgy szoknak rá a halak a műanyagra, ahogy a tinik a gyorsételekre. tömegét látta nyüzsögni a vízben. Olyan volt mintha egy sejtelmes tengerHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. alatti világ alakult volna ki egy területen. Elmesélte élményét egy búvárüzlet tulajdonosának, aki mindenképp szerette volna megnézni az érdekes helyszínt. Miután lemerült egy farengetegre bukkant a tenger mélyén. Mivel a búvárok olykor tévesen ítélik meg vízKülönleges fotók, amiken egyszerre látható a víz feletti és víz alatti világ. alatti felfedezéseik jelentőségét, a búvárüzlet tulajdonosa több évig hallgatott a tenger mélyén látottakról. 2012-ben viszont elmesélte Ben Raines-nek (Weeks Bay Foundation ügyvezető igazgatója), hogy mit talált a tengerben, aki úgy döntött, hogy expedíciót szervez a rejtély feltárásMegtalálták az óriások eltűnt városát Etiópiában. ára. Raines megerősítette az eddigi feltevéseket, és feltárta a cipruserdőt.

Vízalatti erdő

Vízalatti erdő

Ha az ősi fákat alapos vizsgálatnak vetjük alá, többet megtudhatunk a FöldÍgy nézhetett ki a kék Mars. több ezer évvel ezelőtti klímájáról, ezért egy kutatócsoport állt össze, amely elvégezte annak a mintának az elemzését, amelyet Raines gyűjtött a fákról. Szénizotópos kormeghatározással megállapították, hogy a fák kb. 52000 évesek lehetnek. Az évgyűrűk vizsgálata feltárhatja a legutolsó jégkorszak éghajlati sajátosságait a Mexikói öböl területén. Abban az időben a tengerszint még sokkal alacsonyabb volt, mint ma, ezért lehettek még abban az időben szárazföldön ezek a fák.

Vízalatti erdő

Vízalatti erdő

Vízalatti erdő

Vízalatti erdő


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!