Óriás tengeri csigákat tenyésztenek a pusztító töviskoronás csillagok kiirtására

Óriás tengeri csigákat tenyésztenek és engednek szabadon a Nagy-korallzátonyA felhőtakaró megnövelésével és kifényesítésével védenék meg a Nagy-korallzátonyt. nál ausztrál kutatók, hogy így irtsák ki a pusztító töviskoronás tengericsillagot. Az Ausztrál Tengeri Kutatóintézet (AIMS) szakértőinek közlése szerint 454 ezer amerikai dolláros támogatást kaptak a szövetségi kormánytól a tenyésztési programra.

Forrás: flickr/jon hanson

A tritonkürtcsiga (Charonia tritonis) természetes ellensége a töviskoronás tengericsillagnak (Acanthaster planci), mely kártevő a korallzátony pusztulásának egyik fő oka. Egy négyzetkilométernyi területen mintegy 150 ezer ilyen kártékony állat is élhet.

Forrás: Wikimedia Commons/Rore bzh

A tritonkürtcsigát, mely akár 50 centiméter hosszúra is megnőhet, az 1960-as években házáért vadászták, emiatt a kihalásKihalás fenyegeti az "élő kövületnek" számító kínai óriásszalamandrát. szélére került.

Az AIMS júniusban kezdődött projektje keretében már több mint 100 ezer úszó lárva kelt ki. Josh Frydenberg ausztrál környezetvédelmi miniszter szerint ha a kutatásAlpesi hangyák adhatnak magyarázatot a szuperkolóniák rejtélyes jelenségére. sikeres lesz, a tritonkürtcsigák elkergethetik a töviskoronás tengericsillagokat a korallzátonyról. Megfigyelték ugyanis, hogy ezek az állatok elmenekülnek a ragadozók elől. “A tenyészprogram célja egy nagyon sérülékeny faj védelme” – mondta Frydenberg.

AIMS, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!