Növelik a kihalással veszélyeztetett rákosi vipera élőhelyét Bugacon

Határon átnyúló együttműködési programmal növelik a kihalással veszélyeztetettIdén a földikutya lett az év emlőse. rákosi vipera élőhelyét Bugacon – közölte a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. A ritkaRitka, albínó kiselefántot mentettek ki a vadorzók csapdájából Dél-Afrikában.  rákosi vipera kisméretű kígyóFiatal kígyó maradványait fedezték fel egy 99 millió éves borostyánkőbe zárva. fajunk, (Vipera ursinii rakosiensis) a magyar gerinces fauna legveszélyeztetettebb faja, vadon élő állományát alig több mint 500 példány körülire becsülik. Ráadásul ez az alfaj a Kárpát-medencében csak Erdélyben és Magyarországon fordul elő. Hazánkban mára csak a Hanság és a KiskunságTöbb ezer tő védett réti őszirózsát találtak a Kiskunságban. gyepein, legelőin maradtak fenn. A Kiskunságban Dabas, Táborfalva és Kunpeszér környékén, illetve a Bugac-Bócsa pusztákon vannak még populációi.

Forrás: Wikipedia/Pellinger Attila

A rákosi viperának Bugacon két élőhelye maradt, a Nagypusztán és az egykori katonai lőtéren. A két területet viszont egy csaknem 20 hektáros, zömmel akác és erdei fenyő fajokból álló erdő választja el egymástól. Az apró termetű kígyóknak az erdő áthatolhatatlan akadályt jelent, így a két populáció nem tud keveredni egymással.

A most indult Interreg-IPA MagyarországÁtadták az ország legnagyobb naperőművét Pakson. – Szerbia projektben a Kiskunsági Nemzeti ParkElőzetes online regisztrációhoz kötik a belépést a Plitvicei-tavaknál. Igazgatóság kapcsolatot teremt a két terület között. Így nem csak újra összeköttetésbe kerülnek a viperapopulációk, hanem megnövelik az élőhelyüket is. A pályázati program során 13 hektárnyi akácos-fenyves erdőKísérleti program keretében próbálják "visszavadítani" a hazai erdők egy részét. t előbb átminősítenek, majd kitermelik, meghagyva az őshonos, hazai fafajokat. Az így kialakított fás legelőn a fenyőtű avar eltávolítása után fűmag felülvetéssel segítik elő a gyep regenerációját.

Fiatal egyed (Forrás: Wikipedia/M.e.)

A rákosi vipera rejtőzködő életmódú állat, mivel a kistermetű, 40-60 centiméter hosszúságú kígyó számos állat kedvelt tápláléka. Vadászik rá a gólya, a gém, a szalakótaEzer új odú várja az Afrikából hazatérő szalakótákat. , a fácán és a túzokNövekedett a fokozottan védett túzok magyarországi állománya. is. A rókaBetiltják a szőrmefarmokat Csehországban. , a borz és a vaddisznó pedig földalatti rejtekéről is kitúrja. Mérge felnőtt emberre gyakorlatilag veszélytelen, marása méhcsípés-szerű. A faj fokozottan védettFöldkábellel váltják ki a légvezetékeket a Kiskunságban a túzokok védelmében. , eszmei értéke 1 millió forint.

Forrás: MME/Halpern Bálint

A projekt célja a Pannonrégió két meghatározó állatfaja, a rákosi vipera és a túzok megőrzése a két ország területén. A túzok EurópaZengővárkony hős szelídgesztenyéje versenyez idén az év európai fája címért. ritka és veszélyeztetett madárfaja, amely Szerbiában kizárólag Észak-Bánátban él. A pályázat keretén belül a szerb partnerek a Túzok Legelői Speciális Természeti Rezervátumban 115 hektáros területet kerítenek be vadvédelmi kerítéssel azért, hogy a mintegy 11 példányból álló populáció költő madarainak zavartalan körülményeket biztosítsanak. A kerítés építése mellett növényi kultúrák vetésével és dúvadirtással teszik kedvezőbbé az életfeltételeket Szerbia utolsó túzokélőhelyén.

Forrás: Francesco Veronesi/flickr 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!