Nemzetközi kutatócsoport próbálja feltárni Zélandia titkait

Nemzetközi kutatócsoport hajózott ki Ausztráliából, hogy megpróbálja feltárni a Csendes-óceánSikerült feltárni az óceán mélyén fekvő Zélandia titkainak egy részét. mélyén fekvő ZélandiaZélandia lehet a nyolcadik kontinens. nevű földtömeg titkait. Zélandia a Gondwana ősi szuperkontinens része volt, amelyről mintegy 75 millió éve vált le. Területe mintegy 4,9 millió négyzetkilométert tesz ki, ami nagyjából akkora, mint a szomszédos AusztráliaÉvtizedek óta először születtek vadon foltos erszényesnyestek. kétharmada. 95 százalékát ma óceán borítja, csupán néhány szigetRekonstruálták Szantorini vulkánkitörésben megsemmisült "belső szigetét". , valamint három jelentősebb földtömeg magasodik ki belőle, Új-Zéland Északi és Déli-szigete, valamint Új-Kaledónia.

Forrás: IODP
Új-Zéland a magasból (Forrás: Wikipedia/NASA Earth Observatory/Jeff Schmaltz)

Ausztrál, új-kaledóniai és új-zélandi kutatók februárban a Geological Society of America’s Journal című folyóiratban megjelent tanulmányukban azzal érveltek, hogy Zélandiát a nyolcadik kontinenssé kellene nyilvánítani, mert szerintük a terület megfelel a kontinensSikerült feltárni az óceán mélyén fekvő Zélandia titkainak egy részét. definíció főbb feltételeinek, úgy mint a környező területekhez képest magasabb fekvés, a jellegzetes geológia, a jól meghatározott terület és a vastagabb földkéreg, mint amilyen rendszerint az óceán fenekén van. A terület Új-Zéland déli részétől húzódik északra Új-Kaledónia irányába, nyugatra az AusztráliáKerékpárral a belgiumi tó vizén keresztül. l keletre fekvő Kenn-fenéksíkság felé.

Zélandia (Forrás: N. Mortimer et al./Geological Society of America)

A Townsville ausztrál kikötőből kifutott Joides Resolution nevű kutatóhajó kőzet- és üledékmintákat fog gyűjteni az óceán mélyéről, hogy a tudósok tanulmányozhassák, miként változott a térség geológiája az elmúlt több tízmillió évben.

Forrás: IODP

A hajó fedélzetén elemzik a mintákat, ami segíteni fogja a kutatókat abban, hogy jobban megismerjék a térség oceanográfiai történetét, az időjárási és tektonikus szélsőségeket. Jerry Dickens, a texasi Rice Egyetem kutatója elmondta, hogy a térség fontos terület az időjárásban végbemenő globális változások megértéséhez is.

Geological Society of America, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!