Nemzetközi kutatócsoport próbálja feltárni Zélandia titkait

Nemzetközi kutatócsoport hajózott ki Ausztráliából, hogy megpróbálja feltárni a Csendes-óceánSikerült feltárni az óceán mélyén fekvő Zélandia titkainak egy részét. mélyén fekvő ZélandiaZélandia lehet a nyolcadik kontinens. nevű földtömeg titkait. Zélandia a Gondwana ősi szuperkontinens része volt, amelyről mintegy 75 millió éve vált le. Területe mintegy 4,9 millió négyzetkilométert tesz ki, ami nagyjából akkora, mint a szomszédos AusztráliaA világ egyik legritkább ásványára bukkantak egy ausztráliai meteoritkráterben. kétharmada. 95 százalékát ma óceán borítja, csupán néhány szigetEgy héten át napi 40 tonna szemetet szedtek össze egy indonéz sziget lakói. , valamint három jelentősebb földtömeg magasodik ki belőle, Új-Zéland Északi és Déli-szigete, valamint Új-Kaledónia.

Forrás: IODP
Új-Zéland a magasból (Forrás: Wikipedia/NASA Earth Observatory/Jeff Schmaltz)

Ausztrál, új-kaledóniai és új-zélandi kutatók februárban a Geological Society of America’s Journal című folyóiratban megjelent tanulmányukban azzal érveltek, hogy Zélandiát a nyolcadik kontinenssé kellene nyilvánítani, mert szerintük a terület megfelel a kontinensSikerült feltárni az óceán mélyén fekvő Zélandia titkainak egy részét. definíció főbb feltételeinek, úgy mint a környező területekhez képest magasabb fekvés, a jellegzetes geológia, a jól meghatározott terület és a vastagabb földkéreg, mint amilyen rendszerint az óceán fenekén van. A terület Új-Zéland déli részétől húzódik északra Új-Kaledónia irányába, nyugatra az Ausztráliától keletre fekvő Kenn-fenéksíkság felé.

Zélandia (Forrás: N. Mortimer et al./Geological Society of America)

A Townsville ausztrál kikötőből kifutott Joides Resolution nevű kutatóhajó kőzet- és üledékmintákat fog gyűjteni az óceán mélyéről, hogy a tudósok tanulmányozhassák, miként változott a térség geológiája az elmúlt több tízmillió évben.

Forrás: IODP

A hajó fedélzetén elemzik a mintákat, ami segíteni fogja a kutatókat abban, hogy jobban megismerjék a térség oceanográfiai történetét, az időjárási és tektonikus szélsőségeket. Jerry Dickens, a texasi Rice Egyetem kutatója elmondta, hogy a térség fontos terület az időjárásban végbemenő globális változások megértéséhez is.

Geological Society of America, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!