Nem tartott még ilyen erős hurrikán Európa felé

Orkánerejű széllel, özönvízszerű esőÖkölnyi jégdarabok rombolták szét a nagyvárost. zéssel és nyárias hőmérsékletekkel érkeznek a Brit-szigetek fölé hétfőn az Ophelia hurrikánKét centimétert süllyedt Houston a Harvey hurrikán miatt. addigra valamelyest szelídülő áramlatai. A jelenleg hármas kategóriájú Ophelia az Atlanti-óceánSzokatlanul sok jéghegy sodródott az Atlanti-óceán északi részének hajózási útvonalaira. felett, az Azori-szigetek irányából tart Írország, Észak-Írország és Nagy-BritanniaTengerparti házak kerültek veszélybe Nagy-Britanniában a hatalmas viharok miatt. északi térségei felé.

A brit meteorológia vasárnapi előrejelzése szerint a viharÖkölnyi jégdarabok rombolták szét a nagyvárost. nyomvonalán óránkénti 130-160 kilométeres sebességű széllökésekre is számítani kell, és helyenként rövid idő alatt 50 milliméternyi eső is lehullhat. Az Ophelia a legkeletibb hurrikán, amely az atlanti hurrikánszezonokról szóló tudományos adatgyűjtések kezdete óta valaha is kialakult. Rendkívül erőteljes déli légáramlása az orkánnal és az esőzésekkel együtt trópusi levegőt is hoz: hétfőn Nagy-Britannia egyes térségeiben 25 fokos melegMegdőlt a nyári meleg és a jégolvadás rekordja is Grönlandon. is lehet a meteorológusok várakozása szerint.

Forrás: ESA/Copernicus Sentinel

Az Ophelia napra pontosan 30 évvel az utóbbi három évszázad legpusztíJelentősen gyorsult a hínárosodás a Balatonban. bb nagy-britanniai vihara után érkezik. Az azóta is csak Nagy Viharnak nevezett természeti csapás 1987. október 16-ának hajnalán tört be Nagy-Britanniába az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. A vihar 18 halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. álos áldozatot, 15 millió kidöntött fát, több százezernyi elsodort háztetőt, több tízezer összetört járművet hagyott maga után. A harminc évvel ezelőtti időjárási katasztrófaSandy Hurrikán - Katasztrófafilmbe illő képek New Yorkból. , amelyhez mérhető 1703 óta nem sújtotta Nagy-Britanniát, egymilliárd font kárt okozott, és egyes térségekben, amelyeket azelőtt sűrMikor valósulhat meg az űrlift?. ű erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. ségek borítottak, azóta is széles tisztások jelzik a vihar maradandó nyomait.

Forrás: NOAA/NASA Goddard Rapid Response Team 

Meteorológiai kuriózum az Ophelia hurrikán, mert a tudományos adatgyűjtések szerint nem volt még ilyen erős, EurópaGrönland jégmezői felé tart az Európán végigvonuló, rekordokat döntő hőhullám. felé tartó hurrikán – mondta Tóth Tamás meteorológus az MTI-nek. Az Egyesült ÁllamokSarkvidéki hideg tört az Egyesült Államokra, néhol mínusz 40 fokot mértek. légkörkutató hivatala, a NOAA 1851 óta íródó feljegyzései szerint nem volt még ilyen erős, Európa felé tartó hurrikán. “Teljesen példátlan, hogy ez a 3-as erősségű vihar Európa felé vette az irányt” – mondta, hozzátéve: egy hurrikán 2005-ben elérte az európai partokat, de az nem volt ennyire erős.

Az Ophelia jelenleg az Azori-szigetektől tart a Brit-szigetek felé, elsősorban Írországot “találja el”. Hozzátette: a számítások azt mutatják, hogy már nem hurrikánként, hanem mérsékelt övi ciklonként ér partot, de akár 160 kilométeres széllökések is lehetnek az ír partoknál.

Forrás: The Weather Network

Az Ophelia “megbolondította” Európa és Észak-Afrika időjárást, mivel a ciklon által a SzaharaIdén is havazott a Szaharában - hótakaróba burkolóztak a homokdűnék. felől beszívott meleg levegő miatt Spanyolországban 36, a Kanári-szigeteken 43 Celsius-fokos maximális hőmérsékletet mértek, de a marokkói 40, valamint az angliai 25 fok is abszolút szokatlannak számít ilyenkor, október közepén. A meteorológus jelezte: az októberi szép, tartós meleg Magyarországon is részben annak a levegőnek köszönhető, amely a hurrikán előtt Európa felé áramlik.

Forrás: NOAA

Tóth Tamás elmondta azt is: a hurrikánok erősségét a “fűtőanyag-mennyiség” határozza meg, és a fűtőanyag ebben az esetben a meleg óceán, energiájukat a meleg tengervízből merítik. Márpedig idén nemcsak a légkörA második világháborúban ledobott bombák átmenetileg felmelegítették a légkört. és az északi félteke hőmérséklete szokatlanul magas, hanem emiatt az óceán vizének hőmérséklete is. Az is érdekes, hogy nagyon északon, majdhogynem a 30. szélességi fokon alakult ki, noha a hurrikánok alapvetően a trópusi égöv jelenségei.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!