Nem csillapodik a Kilauea vulkán, amely már kétezer embert kényszerített otthona elhagyására

A HawaiiMegépülhet a világ egyik legnagyobb óriásteleszkópja a Mauna Kea vulkánon. Nagy SzigetÚjra megnyitották és szigorú szabályokkal védik a világ egyik legszebb üdülőparadicsomát. én lávafolyamokat kilövellő KilaueaEgész ökoszisztémák semmisültek meg Hawaiin a Kilauea vulkán kitörése miatt. vulkán helyi idő szerint vasárnap estig mintegy 30 házat pusztított el és csaknem 2000 embert kényszerített otthona elhagyására. A CBS televízió helyszíni tudósítása szerint a kitelepítetteknek azzal kell számolniuk, hogy nagyon hosszú ideig, vagy talán soha nem is térhetnek vissza otthonaikba.

Forrás: USGS

A csütörtökön kitört vulkánból vasárnap este már tíz lávahasadékból ömlött a magmaMegoldották a szupervulkánok egyik nagy rejtélyét. , az újabb lávahasadékok a vulkáni krátertől 19 kilométernyire, az egyik településen nyíltak meg, és az amerikai földtani intézet (USGS) előrejelzései szerint további hasadékok várhatók.

Hawaii polgári védelmi vezetője, Talmadge Magno vasárnap este a helyi tévéhíradóban arra intette honfitársait, hogy aki mégis visszamerészkedne a katasztrófaKét másik vulkán is aktívvá vált Guatemalában. sújtotta térségbe, okvetlenül viseljen gázmaszkot, a környéket ugyanis a lávával együtt mérges gázok árasztották el, és nagyon magas a levegő kéndioxid tartalma. A gáz bőrirritációt és légzési nehézséget okozhat.

Pénteken egy 6,9-es erősségű földrengésNagy erejű földrengés rázta meg Japánt. rázta meg a Nagy Szigetet, melyet szombaton több száz kisebb követett. A tudósok megfigyelései szerint a vulkánKét másik vulkán is aktívvá vált Guatemalában. aktivitása nem lappad, hanem kifejezetten erősödik.

A Kilauea 35 éve folyamatosan aktív tűzhányMosolyogva tört ki a Kilauea vulkán. ó. Harminc évvel ezelőtt csaknem egy éven keresztül egy egész várost, Kalapanát borított el a lávaHatalmas pusztítást vitt véghez a guatemalai vulkánkitörés - egy települést elnyelt a láva. . Az évek során a belőle kiömlő láva 125 négyzetkilométernyi területet borított be az USGS szerint. A kőzetfolyadék 1983 és 1990 között több mint 180 házat semmisített meg. A láva hőmérséklete körülbelül 1150 Celsius-fok.

A hawaii vulkánfigyelő hivatal arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a kitörési aktivitás jelenleg folyamatosan nő, és Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. napokig eltarthat. Egy hasonló vulkáni tevékenység 88 napig tartott 1955-ben, de akkor még sokkal kevesebb ember lakott a vulkán közelében – közölte a hivatal szóvivője.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!