Műanyagrészecskékkel szennyezett a csapvíz világszerte

Láthatatlan mikroműanyagHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. rostok szennyezik a városi csapvíz 83 százalékát világszerte, a szennyezésAz Északi-sarkvidéken köt ki az európai és az amerikai műanyag hulladék. az Egyesült Államokban eléri a 92 százalékot, míg Európában 72 százalékos – állítja egy, a napokban publikált jelentés. A tényfeltáró újságírással foglalkozó, amerikai központú Orb csoport korábban nem ismert műanyagszennyezést talált a városi csapvízben világszerte.

Forrás: pixabay/Baudolino

A csoport beszámolója szerint a kutatásSikeresen visszafordították egereknél az öregedés jeleit. , amelyet egy közegészségügyi szakember vezetett a Minnesotai Egyetemről, kimutatta, hogy az amerikai Capitolium termeinek csapjaitól az ugandai Viktória-tó partjáig nők, gyerekek, férfiak és kisbabák isznak műanyagot minden pohár vízzel.

Forrás: flickr/DFID 

Az öt kontinensen begyűjtött minták 83 százalékában jelen voltak a műanyagTudósok megalkották a mutáns enzimet, amely lebontja a műanyagot. mikrorostok. A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint a csapvíz mikroműanyagokkal való szennyezettségéről szóló jelentés rámutat, hogy “a műanyagszennyezésBetiltották Chilében a műanyag bevásárlószatyrokat. már abszolút mindent elért“.

Forrás: Blue Planet Society

„Tudjuk, hogy a műanyag visszatér hozzánk a táplálékláncon keresztül. És most már azt is, hogy az ivóvizünkön keresztül is. Van ebből kiút?” – idézte az Orb-jelentés a Nobel-békedíjas Muhammad Junusz bangladesi közgazdászt, aki a megalapította a mikrohitelező Grameen Bankot, amely a szegénység elleni harcKimenekítik a harcmezőről sérült társaikat egy hangyafaj tagjai. jegyében kisembereknek és elesetteknek is nyújt kölcsönöket.

Forrás: United States Navy/Wikipedia

A világtengerekben lebegő mikroműanyag jelenlétét már több kutatás is kimutatta, az ivóvízCsaknem kétmilliárd ember használ ivóvízként ürülékkel szennyezett vizet. műanyagtartalmát azonban első ízben vizsgálták. Az Orb-jelentés egyik szerzője, Sherri Mason szerint a palackozott víz sem mentes a mikroműanyagtól.

Forrás: Dave Bretherton.Olive Ridley Project/iucn.org 
Forrás: NOAA 

Az Invisibles: The Plastic Inside Us (Láthatatlanok: A bennünk lévő műanyag) című riport olyan lehetséges megoldásokat is felsorol, mint a „hulladékból energia”-programok, amelyek üzemanyaggá alakítják a műanyagot, illetve a műanyag csomagolóanyagok hatékonyabb újrahasznosítását javasolja a tervezés javításával, és felveti, hogy olyan új anyagok felfedezésKülönleges múmiát rejt egy 150 éve üresnek hitt egyiptomi koporsó. ére lenne szükség, amelyek nem termelnek mikrorostokat.

Orb Media, Greenpeace, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!