Műanyagrészecskékkel szennyezett a csapvíz világszerte

Láthatatlan mikroműanyagÉvente legalább 50 ezer műanyagrészecskét eszünk meg. rostok szennyezik a városi csapvíz 83 százalékát világszerte, a szennyezésAz Északi-sarkvidéken köt ki az európai és az amerikai műanyag hulladék. az Egyesült Államokban eléri a 92 százalékot, míg Európában 72 százalékos – állítja egy, a napokban publikált jelentés. A tényfeltáró újságírással foglalkozó, amerikai központú Orb csoport korábban nem ismert műanyagszennyezést talált a városi csapvízben világszerte.

Forrás: pixabay/Baudolino

A csoport beszámolója szerint a kutatásValójában nem egy, hanem négy zsiráffaj létezik. , amelyet egy közegészségügyi szakember vezetett a Minnesotai Egyetemről, kimutatta, hogy az amerikai Capitolium termeinek csapjaitól az ugandai Viktória-tó partjáig nők, gyerekek, férfiak és kisbabák isznak műanyagot minden pohár vízzel.

Forrás: flickr/DFID 

Az öt kontinensen begyűjtött minták 83 százalékában jelen voltak a műanyagBetiltották Chilében a műanyag bevásárlószatyrokat. mikrorostok. A GreenpeaceA Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo felelős a világon a legtöbb műanyag hulladékért. környezetvédő szervezet szerint a csapvíz mikroműanyagokkal való szennyezettségéről szóló jelentés rámutat, hogy “a műanyagszennyezésBetiltották Chilében a műanyag bevásárlószatyrokat. már abszolút mindent elért“.

Forrás: Blue Planet Society

„Tudjuk, hogy a műanyag visszatér hozzánk a táplálékláncon keresztül. És most már azt is, hogy az ivóvizünkön keresztül is. Van ebből kiút?” – idézte az Orb-jelentés a Nobel-békedíjas Muhammad Junusz bangladesi közgazdászt, aki a megalapította a mikrohitelező Grameen Bankot, amely a szegénység elleni harcKimenekítik a harcmezőről sérült társaikat egy hangyafaj tagjai. jegyében kisembereknek és elesetteknek is nyújt kölcsönöket.

Forrás: United States Navy/Wikipedia

A világtengerekben lebegő mikroműanyag jelenlétét már több kutatás is kimutatta, az ivóvízCsaknem kétmilliárd ember használ ivóvízként ürülékkel szennyezett vizet. műanyagtartalmát azonban első ízben vizsgálták. Az Orb-jelentés egyik szerzője, Sherri Mason szerint a palackozott víz sem mentes a mikroműanyagtól.

Forrás: Dave Bretherton.Olive Ridley Project/iucn.org 
Forrás: NOAA 

Az Invisibles: The Plastic Inside Us (Láthatatlanok: A bennünk lévő műanyag) című riport olyan lehetséges megoldásokat is felsorol, mint a „hulladékból energia”-programok, amelyek üzemanyaggá alakítják a műanyagot, illetve a műanyag csomagolóanyagok hatékonyabb újrahasznosítását javasolja a tervezés javításával, és felveti, hogy olyan új anyagok felfedezésKülönleges korallzátonyt fedeztek fel Olaszország partjainál. ére lenne szükség, amelyek nem termelnek mikrorostokat.

Orb Media, Greenpeace, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!