Mosolyt csaló fotóválogatás enged bepillantást a veszélyeztetett fakúszó kenguruk életébe

Ausztráliát már természeti látványosságainak köszönhetően is joggal nevezhetjük a Föld egyik legizgalmasabb vidékének, ám egyedülálló élővilága teszi igazán különlegessé. A kontinens kétségkívül a kenguruk"Balkezes" a kenguruk többsége. és erszényesek királysága, köztük megannyi érdekes és ritkaA világ legfurcsább állatai. fajnak az otthona. A háborítatlan ausztrál vadon szolgál a világ egyik legaranyosabb állatának, a fakúszó kenguruWallaby nevelt fel erszényében egy árván maradt fakúszó kengurut. nak is az élőhelyéül.

A fakúszó kenguruk vagy más néven kúszókenguruk (Dendrolagus) Északkelet-Ausztráliában élnek, illetve Új-Guinea hegyOlympus-hegy - A legnagyobb hegy a Naprendszerben. - és síkvidéki erdeiben is előfordulnak. A különlegesMaho Beach - a tengerpart ahol repülők szállnak a strandolók feje fellett. erszényes képviselői leginkább fákon élő bolyhos medvékre emlékeztetnek. Csak keveset tudunk erről a félénk, rejtőzködő életmódot folytató állatról, s még mindig rejtély fedi alfajainak evolúciós folyamatát.

Fakúszó kenguruk

Fakúszó kenguruk

Fakúszó kenguruk

Fakúszó kenguruk

Szervezete a fán lakó életmódjával szoros összefüggésben alakult ki. Mellső lábuk vastag és izmos, majdnem olyan hosszú, mint a hátsó láb. Mászáskor a két hátsó láb egymástól függetlenül mozog. A lábfejeiken durva, párnaszerű talpgumók és mozgékony ujjak vannak. A karmok görbék, hogy az állatok át tudják kulcsolni az ágakat, és fel tudjanak mászni a fatörzseken. A farok egyes fajok esetében hosszabb a törzsnél, ez az egyensúlyozásban és a mászásban nyújt segítséget nekik.

Fakúszó kenguruk

Fakúszó kenguruk

Fakúszó kenguruk

Táplálékuk levelekből, gyümölcsÁrtatlannak tűnő, de potenciálisan veszélyes ételek. ökből és rügyekből áll. Bundájuk színezete fajtól függően sokféle lehet. Az ivarérettséget 18-24 hónaposan érik el, a vemhesség pedig egy hónapig tart, ennek végén 1 kölyök születik, amely 400 napot tölt az anyja erszényIlyen egy kenguru erszénye belülről. ében. A fakúszó kenguruknál ül a legtöbbet a kölyök az erszényben. Természetvédelmi helyzetük kapcsán kiemelendő, hogy az utóbbi évek erdőirtásai miatt sok fakúszó kengurufaj állománya jelentősen lecsökkent, számos alfaj a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetettKülönleges találkozás - hópárducot látott egy Indiában síelő csoport. fajokat felsoroló vörös listáján is szerepel.

Fakúszó kenguruk

Fakúszó kenguruk

Fakúszó kenguruk

Fakúszó kenguruk

Fakúszó kenguruk

Fakúszó kenguruk

Fakúszó kenguruk

Fakúszó kenguruk

Fakúszó kenguruk


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!