Mesterséges havazással lehetne megmenteni az antarktiszi jégtakarót

Mesterséges hó ágyúzásával stabilizálni lehetne Nyugat-AntarktiszKudarcba fulladt a világ legnagyobb tengeri rezervátumának létrehozása. jégtakaróTöbb mint 50 rejtett tóra bukkantak a grönlandi jégtakaró alatt. ját a Potsdami Éghajlatkutató Intézet (PIK) tudósai szerint. A sokmilliárd tonnányi Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. többletet úgy érnék el, hogy az óceán vizét a gleccserekre szivattyúznák és hóágyúkkal terítenék szét. Ehhez a művelethez példa nélküli mérnöki munkára lenne szükség. Mivel ez a világ egyik utolsó érintetlen területe, ezért a beavatkozás jelentős környezeti kockázatot is jelentene – írja a Phys.org a Science Advances szaklapban bemutatott tanulmányt idézve.

Forrás: NASA

Ezzel megelőzhető lenne a tengerszint hosszú távú emelkedése a világ sok nagyon nagy népsűrHatalmas károkat okozhat az űrszemét. űségű területén az Egyesült Államoktól Kínáig. “Az alapvető kérdés, hogy az emberiség feláldozza-e az Antarktiszt azért, hogy megmentse azt a kulturális örökséget, amelyet a tengerparti városokban építettünk és építünk. A világ legnagyobb metropoliszairól van szó New Yorktól Sanghajig, amelyek vízLehetséges élet az újonnan felfedezett három szuperföldön. alá kerülnek, ha nem teszünk semmit. A nyugat-antarktiszi jégtakaró (WAIS) sorsa a FöldEgyre világosabb éjjel a Föld. klímájának kulcskérdése. Az olvadásA vártnál 70 évvel korábban kezdett felolvadni a kanadai permafroszt. gyorsul és nem lehet megállítani, amíg gyakorlatilag el nem tűnik” – mondta Anders Levermann, a PIK és a Kolumbia Egyetem fizikusa, a tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. egyik szerzője.

Forrás: NASABizonyítékot találtak rá, hogy gejzírek törnek elő a Jupiter egyik holdján.

A meleg óceáni áramlatok elérték a Nyugat-Antarktisz Amundsen-tengeri régióját, amely sok olyan gleccsernek ad otthont, amelyek topográfiájuk miatt labilisak. Víz alatti olvadásuk felgyorsította a jégfolyamok zsugorodását. Jelenleg itt a legsúlyosabb a kontinens jégolvadása, mely egyre nagyobb mértékben járul hozzá a világ tengerszint-emelkedéséhez.

“Modelljeinkkel azt kutattuk, mivel akadályozhatnánk meg a jégmező összeomlását, és növeltük a hóesést ezen a nagyon labilis területen. Azt találtuk, hogy rengeteg hóval tényleg stabilizálni lehet a jégtakarót. A gyakorlatban ez gigantikus mennyiségű víztömeg áthelyezésével járna: az óceánból kellene kiszivattyúzni és a jégmezőA Föld legnagyobb vulkanikus térségét fedezték fel az Antarktisz jégtakarója alatt. re hóágyúzni néhány százmilliárd liter vizet néhány évtized alatt” – tette hozzá Johannes Feldmann társszerző.

Forrás: NASA/OIB/Jeremy Harbeck
Forrás: Levermann et al 2019. (PIK)  

Ahhoz, hogy felemeljék és Konyhasó jelenlétét fedezték fel a Jupiter Európé nevű holdjának felszínén. talanítsák a tengervizet, valamint működtessék a hóágyúkat, több tízezer modern szélerőmű energiájára lenne szükség. “Tisztában vagyunk az ilyen beavatkozás zavaró jellegével. Ha ezt a hatalmas szélturbinafarmot és minden más infrastruktúrát felépítenénk az Amundsen-tengeren és rengeteg tengervizet szivattyúznánk ki, azzal tönkretennénk ezt az egyedülálló, érintetlen természeti értéket. A zord antarktiszi éghajlat miatt nehéz megjósolni a technológiai nehézségeket. A tanulmány nem vette figyelembe az emberiA csimpánzok felismerik társaik tudásbeli hiányosságait. tevékenység okozta jövőbeli globális felmelegedést, tehát ennek az óriási vállalkozásnak csak akkor lenne értelme, ha a párizsi klímaegyezményt betartanák és csökkentenék a szén-dioxidAz óceánok nyelik el a légkörbe kerülő szén-dioxid csaknem egyharmadát. -kibocsátást” – mondta Feldmann.

Forrás: BAS

Cikkajánló: Megdöbbentően szabályos jéghegyet fedeztek fel az Antarktiszon


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!