Megtalálták a legtisztább és legnagyobb tömegű barna törpét

Rekorder barna törpét talált egy nemzetközi kutatócsoport: az égitest az eddig ismert legtisztább és legnagyobb tömegű barna törpeElőször figyeltek meg sarki fényt a Naprendszeren kívül. . Az SDSS J0104+1535 nevű égitest galaxisunk úgynevezett halÉlőben lehet követni a lazacokra vadászó barna medvéket. ójában található – ez egy főleg idős csillagokat, gömbhalmazokat tartalmazó nagy és ritkaRitka felvételt készítettek kutatók a legendás bojtosmókusról. térség. A barna törpékre jellemző, hogy tömegük túl kicsi ahhoz, hogy a belsejükben stabil hidrogén-hélium magfúzió jöjjön létre, és így valódi csillagokká váljanak, de általában lényegesen nagyobb a tömegük, mint egy bolygóNaprendszerünk múltjáról árulkodik magyar és amerikai csillagászok új felfedezése. nak – így átmenetet képeznek a planéták és a teljesen kifejlett csillagok között.

barna-torpeForrás: John Pinfield

A Földtől 750 fényévnyire, a Halak csillagképben (Pisces) lévő barna törpét alkotó gáz mintegy 250-szer tisztább, mint a NapHárom nap kel fel és nyugszik le egy újonnan felfedezett, különleges bolygón. , tehát több mint 99,99 százalékban hidrogén és hélium alkotja – írja a Phys.org online tudományos lap. A becslések szerint tízmilliárd éve alakulhatott ki, a mérések alapján pedig a kutatók úgy vélik, tömege a JupiterKonyhasó jelenlétét fedezték fel a Jupiter Európé nevű holdjának felszínén. tömegének akár kilencvenszerese is lehet. Eddig a tudósok nem gondolták, hogy barna törpék kialakulhatnak ilyen ősi gázból, a felfedezésNaprendszerünk múltjáról árulkodik magyar és amerikai csillagászok új felfedezése. arra utalhat, hogy jóval több, szélsőségesen tiszta barna törpét rejthet a galaxisIlyen fekete lyukakat még nem sikerült megfigyelni. .

“Tényleg nem számítottunk arra, hogy ilyen tisztaságú barna törpét találunk. Az, hogy találtunk egyet, arra utal, hogy jóval nagyobb, eddig felfedezetlen populáció létezhet. Meg lennék lepve, ha nem lenne odakint számos hasonló égitest, amely arra vár, hogy felfedezzék” – mondta a kutatást vezető Zeng-Hua Csang, a Kanári-szigeteken lévő Asztrofizikai Intézet kutatója. A szakértők a felfedezésről a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című tudományos lapban számoltak be.

barna-torpe-2Forrás: NASAHét, a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel, néhányukon élet is lehet. /JPL-CaltechAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. /UCBBrown Dwarf Comparison

Phys.org, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!