Megtalálták a legtisztább és legnagyobb tömegű barna törpét

Rekorder barna törpét talált egy nemzetközi kutatócsoport: az égitest az eddig ismert legtisztább és legnagyobb tömegű barna törpeElőször figyeltek meg sarki fényt a Naprendszeren kívül. . Az SDSS J0104+1535 nevű égitest galaxisunk úgynevezett halÉlőben lehet követni a lazacokra vadászó barna medvéket. ójában található – ez egy főleg idős csillagokat, gömbhalmazokat tartalmazó nagy és ritkaVideóra vették, ahogy egy hatalmas piton felfal egy kifejlett hiénát. térség. A barna törpékre jellemző, hogy tömegük túl kicsi ahhoz, hogy a belsejükben stabil hidrogén-hélium magfúzió jöjjön létre, és így valódi csillagokká váljanak, de általában lényegesen nagyobb a tömegük, mint egy bolygóA Jupiteren gyémántból van az esőcsepp. nak – így átmenetet képeznek a planéták és a teljesen kifejlett csillagok között.

barna-torpeForrás: John Pinfield

A Földtől 750 fényévnyire, a HalakÚgy szoknak rá a halak a műanyagra, ahogy a tinik a gyorsételekre. csillagképben (Pisces) lévő barna törpét alkotó gáz mintegy 250-szer tisztább, mint a NapHárom nap kel fel és nyugszik le egy újonnan felfedezett, különleges bolygón. , tehát több mint 99,99 százalékban hidrogén és hélium alkotja – írja a Phys.org online tudományos lap. A becslések szerint tízmilliárd éve alakulhatott ki, a mérések alapján pedig a kutatók úgy vélik, tömege a JupiterA Jupiteren gyémántból van az esőcsepp. tömegének akár kilencvenszerese is lehet. Eddig a tudósok nem gondolták, hogy barna törpék kialakulhatnak ilyen ősi gázból, a felfedezésSzupernóvát fedezett fel egy 10 éves kínai kisfiú. arra utalhat, hogy jóval több, szélsőségesen tiszta barna törpét rejthet a galaxisMinden eddiginél távolibb galaxist fedeztek fel a Hubble űrteleszkóp segítségével. .

“Tényleg nem számítottunk arra, hogy ilyen tisztaságú barna törpét találunk. Az, hogy találtunk egyet, arra utal, hogy jóval nagyobb, eddig felfedezetlen populáció létezhet. Meg lennék lepve, ha nem lenne odakint számos hasonló égitest, amely arra vár, hogy felfedezzék” – mondta a kutatást vezető Zeng-Hua Csang, a Kanári-szigeteken lévő Asztrofizikai Intézet kutatója. A szakértők a felfedezésről a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című tudományos lapban számoltak be.

barna-torpe-2Forrás: NASAElőször találtak szökött fekete lyukat. /JPL-CaltechAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. /UCBBrown Dwarf Comparison

Phys.org, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!