Megnégyszereződött az egyik legritkább macskaféle populációja, de még így is kihalás fenyegeti

Megnégyszereződött a világ egyik legritkább macskaféléjének populációja az elmúlt tíz évben: a vadon élő ibériai hiúzok (Lynx pardinus) száma meghaladta a négyszázat idén. Ennek ellenére a Természetvédelmi Világalap (WWFA nagymacskák jutnak főszerephez a Vadvilág Világnapján. ) szerint továbbra sem múlt el a faj kihalásKihalt a nyugati fekete rinocérosz . ának veszélye.

Ibériai hiúz
Forrás: Wikipedia/lynxexsitu.es

Luis Suárez, a spanyol hiúzmentő program felelőse úgy látja, hogy biztató a jelentős létszámnövekedés, amely intézkedéseiknek köszönhető. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ibériai hiúzElpusztult Hubert, a Budakeszi Vadaspark hiúzmatuzsáleme. fő táplálékát jelentő vadnyúlpopulációt betegségRoona Begum - a legnagyobb fejű kislány. tizedeli és mintegy 50 százalékkal csökkent a létszámuk azokon a területeken, ahol a macskafélék élnek. A szakember szerint az illetékes hatóságoknak sürgősen meg kell tenniük a megfelelő lépéseket a nyúlállomány védelmére, ellenkező esetben ökológiai katasztrófaTöbb mint 60 ezer fafajnak ad otthont a bolygónk. következhet be. A vadnyúl kulcsfontosságú a mediterrán ökoszisztéma fenntartásában – hangsúlyozta.

Ibériai hiúz
Forrás: Wikipedia/lynxexsitu.es

Az ibériai hiúz életét a táplálékhiány mellett az ember is veszélyezteti az autóutakon: az elmúlt három évben 51 állatot gázoltak halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. álra a veszélyeztetettNem találják Új-Zéland leghíresebb madarát, amely embernek hiszi magát. fajból. A WWF ennek megakadályozása érdekében online kampányba kezdett, amelyhez több mint 22 ezer támogató csatlakozott eddig. El akarják érni, hogy különlegesA kihalás szélére került a világ egyik legkülönlegesebb teknőse. intézkedésekkel védjék az állatfajt, így például kerítsék el az autóutakat, illetve az utak mellől tüntessék a sűrHatalmas károkat okozhat az űrszemét. ű aljnövényzetet és bozótot, így a hiúzok időben észlelhetik a gépjárművek reflektorainak fényét. A vörös rókánál kicsivel nagyobb, jellegzetes fekete-fehér szakállt és fekete fülpamacsot viselő pöttyös bundájú ibériai hiúz legnagyobb populációja – több mint 360 egyed – a dél-spanyolországi Andalúzia területén él. Számuk 2002-ben kevesebb volt száz példánynál.

Ibériai hiúz
Forrás: Wikipedia/Programa de Conservación Ex-situ del Lince Ibérico


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!