Megnégyszereződött az egyik legritkább macskaféle populációja, de még így is kihalás fenyegeti

Megnégyszereződött a világ egyik legritkább macskaféléjének populációja az elmúlt tíz évben: a vadon élő ibériai hiúzok (Lynx pardinus) száma meghaladta a négyszázat idén. Ennek ellenére a Természetvédelmi Világalap (WWFA nagymacskák jutnak főszerephez a Vadvilág Világnapján. ) szerint továbbra sem múlt el a faj kihalásKihalt a nyugati fekete rinocérosz . ának veszélye.

Ibériai hiúz
Fotó: Wikipedia/lynxexsitu.es

Luis Suárez, a spanyol hiúzmentő program felelőse úgy látja, hogy biztató a jelentős létszámnövekedés, amely intézkedéseiknek köszönhető. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ibériai hiúzRitka ibériai hiúz tűnt fel Madrid közelében. fő táplálékát jelentő vadnyúlpopulációt betegségÓva intenek a szakértők a nyomott orrú kutyafajtáktól. tizedeli és mintegy 50 százalékkal csökkent a létszámuk azokon a területeken, ahol a macskafélék élnek. A szakember szerint az illetékes hatóságoknak sürgősen meg kell tenniük a megfelelő lépéseket a nyúlállomány védelmére, ellenkező esetben ökológiai katasztrófaTöbb mint 60 ezer fafajnak ad otthont a bolygónk. következhet be. A vadnyúl kulcsfontosságú a mediterrán ökoszisztéma fenntartásában – hangsúlyozta.

Ibériai hiúz
Fotó: Wikipedia

Ibériai hiúz
Fotó: Wikipedia/lynxexsitu.es

Az ibériai hiúzA Budakeszi Vadasparkben él Európa legidősebb hiúza. életét a táplálékhiány mellett az ember is veszélyezteti az autóutakon: az elmúlt három évben 51 állatot gázoltak halálra a veszélyeztetettÚj párt kapott Szegedi Vadasparkban élő észak-kínai párduc. fajból. A WWF ennek megakadályozása érdekében online kampányba kezdett, amelyhez több mint 22 ezer támogató csatlakozott eddig. El akarják érni, hogy különlegesIlyen fekete lyukakat még nem sikerült megfigyelni. intézkedésekkel védjék az állatfajt, így például kerítsék el az autóutakat, illetve az utak mellől tüntessék a sűrű aljnövényzetet és bozótot, így a hiúzok időben észlelhetik a gépjárművek reflektorainak fényét. A vörös rókánál kicsivel nagyobb, jellegzetes fekete-fehér szakállt és fekete fülpamacsot viselő pöttyös bundájú ibériai hiúz legnagyobb populációja – több mint 360 egyed – a dél-spanyolországi Andalúzia területén él. Számuk 2002-ben kevesebb volt száz példánynál.

Ibériai hiúz
Fotó: Wikipedia

Ibériai hiúz
Fotó: Wikipedia/Programa de Conservación Ex-situ del Lince Ibérico

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!