Lyuba – a 39 ezer éves mamutbébi

Az északnyugat-szibériai Jamal-félszigeten 2007. májusában egy elbűvölő és szokatlanSzokatlan dolgok, amivel csak Dubaiban találkozhatunk. teremtményre bukkantak a tudósok: egy közel negyvenezer éves, gyapjas mamutbébire, melyet egy folyóA világ 6 legszebb csatornája. parton ért a halál. A mamutnak a tudósok a Lyuba (Ljuba) nevet adták. A 39 ezer éves mamutEgy 15 ezer évvel ezelőtt élt mamut csontvázát árverezik el Franciaországban. teste, a fagyos talajnak köszönhetően, olyan kifogástalan állapotban vészelte át az elmúlt évezredeket, hogy az őt megvizsgáló tudósok a kihaltKözelebb kerültek a tudósok a mamut feltámasztásához. faj felülmúlhatatlan példányaként tekintenek rá. A legjobb állapotban fennmaradt mamutlelet a világon. A majdnem teljesen ép mamutbébi azóta világhírre tett szert. A mamutok a legutóbbi jégkorszak óta tűntek el a FöldAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. színéről.

Lyuba, mamutbébi

Lyuba, mamutbébi

Megtalálása után igen részletes, komputeres tomográfiai (CTDNS-károsodást okozhatnak a CT-vizsgálatok. ) vizsgálatnak vetették alá. Lyuba belső szervei igen jó állapotban őrződtek meg: a mamutbébi szíve tisztán látható a kamrákkal, a pitvarokkal, ahogy a mája, s annak vénái is. A tudósok azért tartják olyan becsesnek a mamutborjút, mivel bőre épségben fennmaradt, s így megóvta belső szerveit a “modernkori” baktériumok behatolásáAz ezer-sziget tava. l. Alekszej Tyihonov, a Szentpétervári Zoológiai Múzeum igazgatója szerint, Lyuba sokkal nagyobb mértékben járulhat hozzá a tudományAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. fejlődéséhez, mint ma feltételezik. Meggyőződése szerint a mamutok genetikai térképét pár éven belül megfejthetik. Ennek alapján olyan módszereknek juthatnak a birtokába, amelyekkel a későbbiekben megfejthetik bármelyik történelem előtti állat genetikai kódját. Azonban, nem hiszi, hogy bárki is megkísérelné reprodukálni a mamutokat.

Lyuba, mamutbébi

A több tíz ezer éves leletTöbb mint 140 ezer relikviát találtak egy ősi kínai hajó roncsai között. egyedülálló lehetőséget nyújt a rég kihalt állatfaj tanulmányozására, ugyanis a Lyuba szinte teljesen ép, még szőr is maradt rajta, csak a fülét és a farkát harapta le valamilyen állat. Lyuba halálakor mindössze 2-3 A fagyott természet csodálatos képződményei. napos lehetett, kutatók kimutatták bélrendszerében az anyatej nyomait. A tudósok szerint valószínűleg iszapba fulladt, majd közel 40 ezer évet töltött a fagyott talajban. Ormányában, szájában és a garatban iszapot és üledéket találtak, ami arra utal, hogy megfulladt, miközben próbálta kiszabadítani magát a sár fogságából. Maradványainak köszönhetően a tudósok sok olyasmit is megtudhattak a mamutokról, amelyeket lehetetlen kiolvasni egy csontvázból. Így kiderült, hogy a tarkóján egy zsírpúp volt, amely „kályhaként” üzemelt, segített fenntartani az optimális testhőmérsékletet a hidegben. Lyuba jelenleg Föld körüli úton van.

Lyuba, mamutbébi

Lyuba, mamutbébi


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!