Levideózták a világ leggyorsabb hangyáját

A szaharai ezüsthangya a nap legmelegebb időszakában képes a legnagyobb sebességre, akár 02016 lehet az eddigi legmelegebb év. ,855 métert is galoppozik másodpercenként.

A szaharai ezüsthangya sebessége másodpercenként elérheti a 0,855 métert. Még a sivatagi hangyák közötti is különlegesA világ első mindenevő cápafaját azonosították a kutatók. a Cataglyphis bombycina – hangsúlyozta Harald Wolf, akinek kutatótársaival sikerült lefilmezni TunéziaA valaha élt legnagyobb krokodil koponyáját találták meg Tunéziában. középső térségben a szaharai ezüsthangya mozgását. A másodpercenként megtett 0,855 méter 108-szor hosszabb, mint a rovarMegfejtették az amerikai Mono-tó “lúgos legyének” titkát. teljes testhossza – írták a kutatók.

A szaharai ezüsthangyáról közismert, hogy igen nagy a melegtűrő képessége, hőpajzsa – a testén lévő csőszerű szőrszálak – megvédi attól, hogy testhőmérséklete 53,6 Celsius-fok fölé emelkedjen. Erre szüksége is van a forró sivatagi körülmények között.

A német kutatók 2015-ben vették filmre a rovar mozgását a tunéziai Douz térségben. A kutatók felfedezték hogy az ezüsthangya a nap legmelegebb időszakában képes a legnagyobb sebességre. Laboratóriumban 10 Celsius-fok hőmérsékletnél sebessége csökkent másodpercenként 0,057 méterre.

Sebes mozgása azért is figyelemre méltó, mert lábai 20 százalékkal rövidebbek a rokonfajokhoz, mint például a szintén a tunéziai sivatagban élő Cataglyphis fortis sivatagi hangyához képest – írták a kutatók tanulmányukban.

Fotó: Harald Wolf

Gyorsaságát mozgástechnikájának köszönheti, ez a kicsiny rovar, amelynek lábai 4,3-6,8 milliméter hosszúak, képes másodpercenként 47 lépést megtenni, azaz háromszor gyorsabb nagyobb rokonainál. Lépésinek hosszúságát megnégyszerezi 4,7 milliméterről 20,8 milliméterre, ahogyan felgyorsul.

A kutatók szerint a kicsiny hangyaKimenekítik a harcmezőről sérült társaikat egy hangyafaj tagjai. nem csupán fut, hanem egyenesen galoppozik, mind a hat lába egyszerre van a föld felett, amikor sebessége meghaladja a másodpercenkénti 0,3 métert. Ez a technikája teszi lehetővé azt, hogy ne süppedjen bele mélyen a puha homokba – magyarázta Harald Wolf.(MTI)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!