Lakossági összefogást sürgetnek az állatvédők a fecskék védelmében

Lakossági összefogást sürgetnek a szúnyogokat és más kártékony bogarakat pusztító fecskékMegfeleződött a hazai fecskeállomány az elmúlt két évtizedben. védelmében az állatvédők elsősorban márciusban és áprilisban. A melegedő időjárással új, az ember egészségHeti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele. ét veszélyeztető szúnyogfajok és az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon, de a szintén a klímaváltozásA fajok felét élőhely-változtatásra kényszeríti a klímaváltozás. hatására érkező újabb kártevő rovarokA rovarok is képesek új képességeket elsajátítani és továbbadni. elleni biológiai védekezésben is óriási szerepe van azoknak az állatoknak, mint a fecskék vagy a denevérek, amelyek természetes úton csökkentik ezek számát – írja közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Magyarországi fecskékForrás: Wikipedia/Brocken Inaglory

2015-re a magyarországi füsti- és molnárfecskeVédett molnárfecskék fészektelepét semmisítették meg az egyik pozsonyi híd karbantartásakor. -állomány felére, a tiszai partifecskékMagyar kutatók a világon elsőként szereztek pontos információkat két fecskefaj vonulásáról. é pedig a korábbi állomány alig 10 százalékára csökkent. Ez drámai csökkenés, amelynek hátterében az élőhelyek átalakítása, a fészkelő helyek és táplálék csökkenése, a klímaváltozás miatt a sár mint fészeképítő-anyag hiánya, óriási vonulási veszteségek, illetve a kedvezőtlen társadalmi változások, például a fecskefészkek leverése és a madarak2 millió költöző madarat öltek meg az orvvadászok Cipruson. elzavarása áll.

Magyarországi fecskékForrás: Wikipedia/Andrew Butko

Magyarországi fecskékForrás: Wikipedia/Axel Strauß

A fecskék állománycsökkentésének megállítása szempontjából fontos a meglévő aktív természetes fészkek, fészektelepek fokozott védelme, illetve ezek mellé március-április hónapokban műfészkek kihelyezése, április közepétől június végéig sárgyűjtőhelyek létesítése és fenntartása, valamint az ember-fecskeDrasztikusan csökken a fecskék száma Magyarországon. konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogást megszüntető fecskepelenkák felszerelése. Ez a higiéniai kiegészítő eszköz egy fészkenként legalább 30-szor 20 centiméter körüli faBonsai - ősi kertművészet. , fém vagy műanyag lap, amelyet a fészek alá kell felszerelni. A fecskepelenka felfogja a madarak és a fiókák ürülékét, így a fészek alatti terület tiszta marad. A partfalakban fészkelő partifecske kolóniáknak is segíthetnek az emberekHíres emberek és politikusok fiatalkori képei, amikor még nem voltak ismertek. , ha a lejtősre erodálódás miatt költésre alkalmatlanná vált, méternyi magas földfalakat családi kalákában, baráti társasági összefogás keretében ásóval függőlegesre faragják.

Magyarországi fecskékForrás: Wikipedia/Aleksander Kaasik

Magyarországi fecskékForrás: Wikipedia/Claus Ableiter


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!