Laboratóriumban nevelt korallokat telepítenek a Nagy-korallzátony térségébe

Laboratóriumban nevelt korallokElképesztő time-lapse videó korallok mozgásáról. telepítését kezdték meg a kutatók az ausztrál Nagy-korallzátonyA világ első félig víz alatti múzeuma nyílt meg a Maldív-szigeteken. térségében, amely súlyos károkat szenvedett az elmúlt évek tömeges korallfehéredései miatt. Az AusztráliaRobotjárőrt fejlesztettek ki az óriási korallevő tengericsillagok levadászására. északkeleti partjainál 2300 kilométer hosszan elnyúló zátony északi részét az óceánvíz melegedése miatt 2016-ban, valamint 2017-ben is tömeges korallfehéredésÚjabb súlyos korallfehéredés várható a következő hetekben a gyengélkedő Nagy-korallzátonynál. sújtotta.

Forrás: NASA/GSFC/LaRC/JPL, MISR Team 

A hidegebb óceánvíznek köszönhetően a délen fekvő zátonyok csaknem sértetlenül átvészelték az elmúlt évek viszontagságait. A kutatók most ugyanannak a korallfajnak a zátony melegebb, északi vizeiben, valamint a hidegebb, középső területein élő képviselőit keresztezték.

Forrás: Wikimedia Commons/The Lightworks/fotopedia.com 

Az Ausztrál Tengertudományi Intézet (AIMS) által vezetett Assisted Gene Flow (Asszisztált génáramlás) projekt célja, hogy az “új generációs” fiatal korallok betelepítése révén növeljék a zátonyon élő virágállatok ellenállását az óceáni hőhullámokkal szemben. Az intézet ígéretesnek nevezte az első tesztek eredményeit, amelyek a betelepített korallok százainak túlélését mutatják.

Forrás: AIMS

Az intézet townsville-i létesítményének klimatizált víztartályaiban nevelt bébikorallokat márciusban költöztették át a Nagy-korallzátonyRobotjárőrt fejlesztettek ki az óriási korallevő tengericsillagok levadászására. egyik térségébe. Az AIMS tengerkutatója, Kate Quigley szerint a hét Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. napos korallok örökölték északi szüleiktől a melegnek való jobb ellenállás képességét. A szakember szerint a betelepített virágállatok remélhetőleg időben továbbörökítik ezeket a géneket, hogy a zátonyok jóval ellenállóbbakká váljanak a jövőbeli óceáni hőhullámokkal szemben.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!