Különleges kövületeket tártak fel, melyek egy pusztító aszteroida becsapódásának nyomait őrzik

Gigászi aszteroidaKülönleges aszteroida kering a Naprendszerben. becsapódásNagy meglepetést okozott a kutatóknak a legveszélyesebb aszteroida. ának 66 millió éves nyomait őrzik azok a kövületek, melyeket nemrég tártak fel a Kansasi Egyetem kutatói Észak-Dakotában. Az égből záporozó kőtörmeléket találták meg azokban a hal- és fafosszíliákban, melyek feltárásEgyedülálló hun és avar kori leletekre bukkantak Kecskeméten. áról az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) aktuális számában közöltek tanulmányt.

Az üledékek arról is árulkodnak, hogy a kitört fákra és az elpusztult halakra vízVíz nyomára bukkant a NASA űrszondája a Bennu aszteroidán. is zúdult, ami a Chicxulub nevű, 12 kilométer széles aszteroida becsapódása keltette tórengésből származott. A 66 millió évvel ezelőtti katasztrófához köthető az úgynevezett kréta-tercier kihalási esemény, amikor számos növény- és állatcsoport, köztük a dinoszauruszokA dinoszauruszokat elpusztító aszteroida darabkáira lelhettek Kolumbiában. is eltűntek a Földről.

 

US researchers reveal haul of perfectly preserved fossils dating back to Chicxulub impact that wiped out most of Earth’s life

Közzétette: Guardian US – 2019. március 31., vasárnap

Amikor a kisbolygó a mai MexikóHalak potyogtak az égből egy mexikói városban. i-öbölnél a Földnek ütközött, több milliárd tonna olvadt és gőzzé vált kőzetAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. lökődött minden irányban az égbe és zuhant vissza a talajra akár több ezer kilométeres távolságban a becsapódástól. Robert DePalma, a Kansasi Egyetem munkatársa és kollégái, akikkel a Tanis nevű ásatási helyen dolgoztak, arról számoltak be, hogy a becsapódás utáni legfeljebb néhány óra történéseiről árulkodnak a kövületek.

Forrás: Robert DePalma/University of Kansas

A tanisi leletek azt a pillanatot őrzik, amikor a gyöngyszemnyi kődarabok visszazúdultak a talajra és útjukban mindent elpusztítottak. A megkövült halakHalak népesítik be Bangkok egykori, nyüzsgő bevásárlóközpontját. kopoltyúiban megtalálták a becsapódás törmelékét, melyet a tó vizével együtt nyeltek le. A fák gyantájából megkövesedett borostyánkő is jól kivehetően őrzi a szemcséket. Geokémikusok a leletek korát 65,76 millió évesre tették, ami megfelel a világ más helyein talált hasonló törmelékek korával.

Forrás: Robert DePalma et al (PNAS 2019)

Az üledék elhelyezkedéséből a tudósok megállapították, hogy a területre hatalmas víztömeg zúdult, ami – a távolság miatt – nem lehetett a becsapódás keltette tengeri szökőár, hanem tórengés volt, melynek vízárja minden útjába eső dolgot felkapott és összekavarva dobta vissza őket úgy, ahogy a kutatók most feltárták. “Édesvízi halak, szárazföldi gerincesek, fák, ágak, tuskók, tengeri puhatestűEgy csaknem 100 millió éves, kihalt tengeri élőlényt is magába záró borostyánkövet találtak. ek keverednek itt egymással egyetlen üledékrétegen belül. A cunaminak legalább 17 óra kellett volna, hogy a krátertől ideérjen, a rengéseknek azonban néhány tíz perc is elég volt” – mondta DePalma a BBC-nek.

Forrás: Robert DePalma/University of Kansas

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!