Kikeltek a fiókák a bekamerázott feketególya-fészekben

A gemenci erdőHamarosan kiderül, mennyi vadmacska él még a gemenci erdőben. ben található hazánk egyetlen bekamerázottMind a négy fióka kikelt a tojásból a bekamerázott feketególya-fészekben. feketególya-fészke: TóbiásÚj feketególya-pár foglalta el a bekamerázott gemenci fészket. és a párja, Sára életét 2013 óta lehet figyelemmel követni webkamerán keresztül. A gólyapár 2011-ben rakott fészket Keselyűsben. A hím madárKülönleges videó - pelikán repülés közben. , A világ egyik legszebb tórendszere - Plitvicei-tavak. biás még fiókaként 1999-ben kapta meg gyűrűjét Bogyiszlón, és az évek során többször is azonosították a szakemberek. A megfigyelések alapján a telet a Jordán folyó mentén szokta eltölteni. A tojó nem gyűrűzött madár, de valószínűleg minden évben ő Tóbiás párja.

Tóbiás tehát évek óta a bekamerázott fészekre érkezik meg, ami azt jelenti, hogy a születési helyétől, tehát attól a fészektől, ahol kikelt a tojásból, körülbelül 5 kilométerre fészkel. Idén már február 26-án reggel megérkezett a gemenci erdőTöbb százezer őshonos fát ültet tavaszig a Kiskunsági Nemzeti Park. be. Párja, Sára másfél héttel később, március 7-én foglalta el a helyét, és – ahogy egy jó gólyamamához illik – lerakta a tojásait is. Az első fiókaKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. április 26-án bújt elő, a negyedik pedig pénteken, április 28-án.

A fekete gólyákMind a négy fióka kikelt a tojásból a bekamerázott feketególya-fészekben. többsége március 15-e után érkezik meg, tipikus fészkelő helyük a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az első fiókákMind a négy fióka kikelt a tojásból a bekamerázott feketególya-fészekben. általában május elején jönnek a világra. A kirepülés már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át. Magyarországon jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólyaKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. fészkel, közülük körülbelül 40 pár a Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb népsűrűségű feketególya-állománya.

A GemencKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. Zrt., a DunaLenyűgöző képsorok a Dunáról és Budapestről!. DrávaÚjraéledt az Ó-Dráva holtág - éveken át zajló beruházást valósítottak meg a különleges élővilág megőrzéséért. Nemzeti ParkTorres del Paine - Chile gyönyörű nemzeti parkja. , valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően az érdeklődök folyamatosan nyomon követhetik a gólyapár életét és fiókáik felcseperedését. A rögzítővel is ellátott kamera lehetővé teszi, hogy a különlegesIlyen fekete lyukakat még nem sikerült megfigyelni. és érdekes jeleneteket a kamerát folyamatosan nem nézők is láthassák a Gemenc Zrt. honlapján.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!