Kihalt a nyugati fekete rinocérosz

Nem maradt több fekete orrszarvú Nyugat-Afrikában – jelentette be a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN), amely szerint a Közép-Afrikában honos fehér orrszarvú is lehet, hogy már teljesen kihaltKözelebb kerültek a tudósok a mamut feltámasztásához. .

nyugati fekete rinocérosz

Az orrszarvúk különösen komoly veszélynek vannak kitéve, a kihalt fekete rinocérosz (Diceros bicornis longipes) mellett ugyanis a lista szerint az északi fehér orrszarvúMár csak hat északi szélesszájú orrszarvú maradt a világon. t (Ceratotherium simum cottoni) is súlyosan veszélyezteti a kihalásKihalás fenyegeti az "élő kövületnek" számító kínai óriásszalamandrát. , sőt, a jávai orrszarvú (Rhinoceros sondaicus) is egy szigetet kivéve eltűnt már a világ többi részéről.

nyugati fekete rinocérosz

Az afrikai orrszarvúpopuláció a hatvanas évekig több százezres nagyságrendű volt, azonban az elmúlt évtizedekben az orvvadászatMár a zsiráfokat is irtják az orvvadászok. a kihalás szélére juttatta a fajt. A szarvukról a hagyományos vietnami gyógyászatban ugyanis azt gondolják, hogy segít a rák gyógyításában. Az orvvadászok2 millió költöző madarat öltek meg az orvvadászok Cipruson. lefűrészelik a lelőtt állatok szarvát, majd hagyják, hogy az orrszarvú elvérezzen, idén már eddig is rekordmennyiségű orrszarvútSzent fa az út közepén. gyilkoltak le Afrikában.

Az orrszarvúk összlétszáma a szervezet szerint ugyan növekszik, de vannak olyan alfajok, amelyek olyan területeken élnek, ahol a természetvédők nehezen tudják biztosítani a védelmüket.

nyugati fekete rinocérosz

Az IUCN nemzetközi természetvédő szervezet (International Union for Conservation of Nature’s) tapasztalata szerint néha a szakadék széléről is van visszaút, a déli fehér rinocéroszt például a 19. század végi, nagyjából százra becsült populációjáról sikerült felhozni a mai, 20 ezer körüli vadon élő létszámára. Ez szinte teljes egészében Dél-Afrikának köszönhető, itt él a vadállomány több mint 90 százaléka.

nyugati fekete rinocérosz


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!