Kihalás szélén állnak a nagymacskák!

Akár egy emberöltő alatt kipusztulhatnak a nagymacskákTíz érdekes tény a kihalás szélére került nagymacskákról. , ha nem teszünk hatékony lépéseket a védelmükben! Az elmúlt ötven ében Afrikában az oroszlánokKevin Richardson, az oroszlánok legjobb barátja. egyedszáma 90%-kal csökkent, napjainkban több tigrisTöbbféle tigris létezik, mint hinnénk. él fogságban, mint a természetben, a gepárdok pedig már eredeti élőhelyük 75%-áról kipusztultak.

Nagymacskák
Fotó: National GeographicBemutatta 2016 legjobb fotóit a National Geographic. Channel

A National Geographic tudósai megdöbbentő adatokat tárnak elénk a kihalásA kihalás szélén áll a szibériai tigris. szélén álló nagymacskákkal kapcsolatban. Napjainkban ugyanis nagyságrendileg csak 3000 tigris, 7500 hóleopárdPanthera hibridek - Igazán különleges nagymacskák. , 10.000 gepárdElaltatták a világ leggyorsabb szárazföldi emlősét. , 10.000 jaguárPanthera hibridek - Igazán különleges nagymacskák. és 30.000 oroszlánPanthera hibridek - Igazán különleges nagymacskák. él szabadon a FöldLondon és New York is víz alá kerülne, ha elolvadnának a jégtakarók. ön, és számuk évről évre csökken. A folyamatos orvvadászat következtében 1930 óta a tigrisek három alfaja teljesen kipusztult, és ha ez a tendencia folytatódik, akkor akár egy generáció alatt kihalhatnak a nagymacskák, ami a bolygó ökológiai egyensúlyának felborulását okozhatja.

Nagymacskák
Fotó: National Geographic ChannelElefántcsont-hadurak - orvvadászok nyomába ered az oknyomozó riporter.

Nagymacskák
Fotó: National Geographic Channel

“Nincs több késlekedni való időnk a nagymacskákkal kapcsolatban” – mondja a természetfilmjeivel és állatvédő tevékenységével világhírnevet szerzett Dereck Joubert. “Olyan ütemben csökken az egyedszámuk, hogy amennyiben nem cselekszünk azonnal, világszerte a kihalás szélére kerülnek. Meg kell fordítanunk a folyamatokat, most!”

Nagymacskák
Fotó: National Geographic Channel

A National Geographic Society fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a problémára. A „Big Cats Initiative” elnevezésű, a nagymacskák megmentésére indított természetvédelmi programhoz az interneten bárki csatlakozhat és segítheti, támogathatja a kezdeményezést. A programhoz kacsolódóan pedig a NatGeo5 hely, 5 félelmetes ragadozó, 5 lenyűgöző fotó. Wild csatornaÍgy mászik fel a patkány a wc-csészébe. kiemelten foglalkozik a nagymacskák bemutatásával, és idén is világszerte elindítja „Nagymacskák heteMegdöbbentő tények a kihalás szélére került nagymacskákról. ” elnevezésű műsorsorozatát, hogy felhívja a figyelmet az állatvilág csodálatos, ám szörnyű helyzetben lévő szárazföldi ragadozóira.

Nagymacskák
Fotó: National Geographic Channel

A „Nagymacskák hete” műsorfolyam február 2-án a Versenyfutás a gepárdokkal című filmmel veszi kezdetét a NatGeo Wildon, és február 8-ig tart. Az adott héten több lenyűgöző természetfilm premier várja a nézőket, köztük Az oroszlán-suttogó, melyben Kevin RichardsonKevin Richardson, az oroszlánok legjobb barátja. zoológus különlegesSzáz év után sikerült újra megörökíteni egy fekete párducot Afrikában. történetét ismerhetik meg, aki évek óta oroszlánokkal körülvéve él, és barátságot ápol a veszélyes ragadozókkal.

Nagymacskák
Fotó: National Geographic Channel

10 érdekes tény a nagymacskákról:

1. A tigrisek csíkjai -akárcsak az emberi ujjlenyomat- minden példánynál teljesen egyediek.
2. A szibériai tigrisSzibériai tigrisek születtek a Veszprémi Állatkertben. a legnagyobb nagymacskaTöbbféle tigris létezik, mint hinnénk. a Földön.
3. A nagymacskák látása hatszor olyan éles, mint az emberé.
4. A gepárdok 3 másodperc alatt gyorsulnak fel 100 km/h sebességre. Erre rajtuk kívül csak a leggyorsabb sportautók képesek.
5. Csak a nagymacskák képesek bömbölni, amit különlegesen alakult gégefőjük és rugalmas nyelvcsontjaik tesznek lehetővé.

Nagymacskák
Fotó: National Geographic Channel

6. Az oroszlánok gyakran napokig nem esznek, de egy étkezés során akár egy 200 kilós állatot is képesek elfogyasztani.
7. A gepárdok hosszú, izmos farka olyan, mint egy „kormánylapát”; azzal irányítják magukat, amikor nagy sebbeségel üldözik áldozatukat.
8. A nagymacskák közül kizárólag az oroszlánok élnek falkában.
9. A hím oroszlán sörényének színe az állat korát és egészségi állapotát is jelzi. Az idősebb és egészségesebb példányoké jóval sötétebb.
10. A ködfoltos párducTíz érdekes tény a kihalás szélére került nagymacskákról. a legkisebb nagymacska, szemfoguk azonban legalább olyan nagy, mint a tigrisé.

További információk és érdekességek a NatGeo weboldalán: National Geographic Channel


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!