Két hatalmas bálna bukkant fel Horvátország partjainál

Két hatalmas barázdásbálna bukkant fel Horvátországban, MaliHolland kacsavadász kutyák segítik Mali utolsó sivatagi elefántjainak védelmét. Losinj partjainál – közölte a horvát Kékvilág Tengerkutatási Intézet, amelynek munkatársai két órán át figyelhették meg a nagy termetű állatokat. A bálnákSuttogva kommunikálnak egymással a hosszúszárnyú bálnák és borjaik. a Mali Losinj-i öböltől öt és fél kilométerre, óránként 6-7 kilométeres sebességgel úsztak dél felé. Egészséges, 17-18 méter hosszú felnőtt példányok voltak, 10-15 percenként bukkantak a felszínre – olvasható a közleményben. A kutatók a megfigyelés alatt adatokat gyűjtöttek a bálnák viselkedéséről, mintát vettek a bőrükről, hogy DNS-vizsgálatot végezzenek rajtuk és fényképeket is készítettek róluk.

Mali Lošinj (Forrás: Wikimedia Commons/RomanM82)
Forrás: Blue World Institute

A barázdásbálna a második legnagyobb állat a Földön. Az óceánban élő példányok akár 27 méter hosszúak is lehetnek, ugyanakkor a Földközi-tengerben csak 20-23 méter hosszúra nőnek meg. Akár 100 évig is elélhetnek. Veszélyeztetett fajnak számítanak, főleg az emberi tevékenység következtében fogy az egyedszámuk. Számítások szerint mindössze néhány ezer példány maradt. Kipusztulásuk egyik fő oka, hogy gyakran ütköznek nagy hajóSzokatlanul sok jéghegy sodródott az Atlanti-óceán északi részének hajózási útvonalaira. kkal a Földközi-tengeren. Az egyik megfigyelt bálnán is láthatóak voltak olyan sérülések, amelyek arra utaltak, hogy hajóval ütközhetett – közölte az intézet.

Forrás: Blue World Institute
Forrás: Blue World Institute
Forrás: Blue World Institute

Az Adriai-tengerben jellemzően nem úsznak bálnák, de tavasszal és nyáron néhány példány felbukkan a dél-dalmáciai Palagruza és a közép-dalmáciai Alma (Jabuka) szigeteknél. Horvátországban védettMegszüntetik a Yellowstone Nemzeti Parkban élő grizzly medvék védettségét. állat a bálnaHosszúszárnyú bálna emelt a magasba egy turistákat szállító hajót. . Az intézet felhívta rá a figyelmet, hogy az állatok békések, ugyanakkor ne közelítsék meg, ne ingereljék és ne kövessék őket hajókkal. FotóWorld Press Photo 2011. kat és videókat azonban szívesen fogadnak, mert segíthet a kutatóknak munkájukban, hogy minél többet megtudjanak az Adriai-tengerben úszó bálnákról.Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!