Két hatalmas bálna bukkant fel Horvátország partjainál

Két hatalmasEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. barázdásbálna bukkant fel Horvátországban, MaliHolland kacsavadász kutyák segítik Mali utolsó sivatagi elefántjainak védelmét. Losinj partjainál – közölte a horvát Kékvilág Tengerkutatási Intézet, amelynek munkatársai két órán át figyelhették meg a nagy termetű állatokat. A bálnákFolytatódik a cetek tömeges partra vetődése Új-Zélandon. a Mali Losinj-i öböltől öt és fél kilométerre, óránként 6-7 kilométeres sebességgel úsztak dél felé. Egészséges, 17-18 méter hosszú felnőtt példányok voltak, 10-15 percenként bukkantak a felszínre – olvasható a közleményben. A kutatók a megfigyelés alatt adatokat gyűjtöttek a bálnák viselkedéséről, mintát vettek a bőrükről, hogy DNS-vizsgálatot végezzenek rajtuk és fényképeket is készítettek róluk.

Mali Lošinj (Forrás: Wikimedia Commons/RomanM82)
Forrás: Blue World Institute

A barázdásbálna a második legnagyobb állat a Földön. Az óceánban élő példányok akár 27 méter hosszúak is lehetnek, ugyanakkor a Földközi-tengerben csak 20-23 méter hosszúra nőnek meg. Akár 100 évig is elélhetnek. VeszélyeztetettTovábbra sincsenek biztonságban a pandák élőhelyük csökkenése miatt. fajnak számítanak, főleg az emberi tevékenységA világ természetvédelmi területeinek egyharmadát veszélyezteti az ember. következtében fogy az egyedszámuk. Számítások szerint mindössze néhány ezer példány maradt. Kipusztulásuk egyik fő oka, hogy gyakran ütköznek nagy hajókkal a Földközi-tengeren. Az egyik megfigyelt bálnán is láthatóak voltak olyan sérülések, amelyek arra utaltak, hogy hajóval ütközhetett – közölte az intézet.

Forrás: Blue World Institute
Forrás: Blue World Institute
Forrás: Blue World Institute

Az Adriai-tengerben jellemzően nem úsznak bálnák, de tavasszal és nyáron néhány példány felbukkan a dél-dalmáciai Palagruza és a közép-dalmáciai Alma (Jabuka) szigeteknél. Horvátországban védett állat a bálnaA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. . Az intézet felhívta rá a figyelmet, hogy az állatok békések, ugyanakkor ne közelítsék meg, ne ingereljék és ne kövessék őket hajókkal. FotóWorld Press Photo 2011. kat és videókat azonban szívesen fogadnak, mert segíthet a kutatóknak munkájukban, hogy minél többet megtudjanak az Adriai-tengerben úszó bálnákról.Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!