Katasztrófát okozhat a csernobili kísérteterdő

Alig bomlanak le a Csernobil"Zöldfolyosót" nyitnak a turisták számára a csernobili zónában. környéki elhalt fák és növények – állapította meg egy amerikai kutatócsoport. A majdnem három évtized alatt felhalmozódott, épségben maradt erdei avarEgyedülálló hun és avar kori leletekre bukkantak Kecskeméten. mennyisége azért aggasztó, mert katasztrofális méretű erdőtűzFekete medvék kóborolnak az erdőtűz sújtotta kanadai városban. keletkezhet belőle, amelynek füstje a sugárszennyezést terjesztheti.

Csernobili erdő

Az ukrajnai atomerőműRitka állatfajok népesítik be Csernobil térségét. ben 1986-ban történt robbanásPripjaty - Ukrajna szellemvárosa. a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját okozta. Akkor minden figyelem Csernobilra irányult, azóta a világ továbblépett.

Csernobili erdő

Egy dolog azonban változatlannak tűnik: a szennyezettRendkívül szennyezet Rio de Janeiro tengerpartja. terület elhalt fái, növényei és levelei nem úgy bomlanak le, ahogy máshol szoktak – idézte a Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál az Oecologia című szaklapban megjelent tanulmányt. Tim Mousseau, a Dél-Karolinai Egyetem biológusa, aki Csernobil és Fukusima40 év alatt bontják le a fukusimai atomerőművet. témában is folytat kutatásokat, a hírhedt vörös erdőLáthatatlan tüzek pusztítanak az Amazonas esőerdeiben. ben járva azt tapasztalta, hogy a fatörzsek évtizedek múltán is jó állapotban voltak. “Ha az én kertemben kidőlne egy fa, nagyjából tíz év alatt fűrészporrá bomlana” – mondta.

Csernobili erdő

A kutatók avart gyűjtöttek más, nem szennyezett erdők aljáról is, és elzárt közegben figyelték a bomlást. A leveleszsákokat Csernobil környékén helyezték el. Döbbenetes eredményt kaptak: azok a levelek, amelyeket erősen szennyezett ponton hagytak, 40 százalékkal kevésbé bomlottak le, mint a tiszta vidékre helyezett avarminta. A bomlás foka arányban állt az adott helyszín radioaktívÍgy borította be Európát a csernobili atomfelhő. szennyezettségének fokával.

Csernobili erdő

A sugárzásA tiltott csernobili zónából készít videókat egy kutatónő. károsan hat a mikroorganizmusokra: a baktériumokra, gombákra. “Valószínűleg a bomlást előidéző mikrobák csökkent mennyisége miatt nem bomlik le az avar, amely olyan, mint a gyújtós: száraz, könnyű és elég gyorsan ég” – magyarázta a kutató.

Csernobili erdő

Mousseau és más kutatók is aggodalmukat fejezték ki, hogy az erdőtalajon felhalmozódott avar veszélyesBeszakadt az út egy autós alatt Amerikában. lehet, és a jövőben katasztrofális erdőtüzeket idézhet elő. Ha erdőtűzLáthatatlan tüzek pusztítanak az Amazonas esőerdeiben. ütne ki, 28 év lebomlatlan avarja ideális “táplálékul” szolgálna neki. A füst messzire szállítaná a balesetből származó céziumot és más szennyező anyagokat – mondta Mousseau.

Csernobili erdő

Csernobili erdő

A kép illusztráció!

Forrás:MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!