Jéggel teli krátert örökített meg a Marson az ExoMars űrszondája

Jéggel teli krátert talált a Marson az ExoMarsKiderült, hogy mi okozhatta a Schiaparelli leszállóegység megsemmisülését. orosz-európai űrexpedíció. A Koroljov nevű kráterről az űrexpedíció Trace Gas OrbiterKiderült, hogy mi okozhatta a Schiaparelli leszállóegység megsemmisülését. (TGO) nevű űrszondája készített felvételeket.

Forrás: ESA

A szonda a vörös bolygó felszíne felett 400 kilométeres magasságban készítette a képet, amelyen látható a jéggel telt kráter peremvonala. A Koroljov-kráter a bolygó északi féltekéjén, a sarkponthoz közelebbi szélességi körök táján helyezkedik el. Az ExoMars az Európai Űrügynökség (ESAKiderült, hogy mi okozhatta a Schiaparelli leszállóegység megsemmisülését. ) és a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal közös misszióA Holdra és a Marsra vezető missziókat készíti elő a Nemzetközi Űrállomás új legénysége. ja. Ennek keretében lőtték fel 2016-ban a TGO-t. Az ExoMars marsjáróMár az ötezredik Mars-napját töltötte a vörös bolygón az Opportunity. ját jelenleg éppen építik, felbocsátását 2020-ra tervezik.

Forrás: ESA

Az ExoMars űrszondája néhány hete érkezett a Marshoz. Kamerarendszere, a CaSSIS (Color and Stereo Surface Imaging System) március 20-án aktiválódott, majd április 18-án megkezdte misszióját. Manish Patel, a brit Open University kutatója, a CaSSIS működtetésén dolgozó csapat tagja elmondta: “a képek, amelyeket a CaSSIS elkezdett visszaküldeni, egyszerűen fantasztikusak”.

Forrás: ESA

A szakértő szerint az első fotó egy remek misszió kezdetét jelzi. “A CaSSIS bizonyította, hogy számtalan izgalmas képet fog még készíteni a misszió során, és a projekt hatalmas előrelépést fog jelenteni a MarsA Holdra és a Marsra vezető missziókat készíti elő a Nemzetközi Űrállomás új legénysége. évszakos változásainak megértésében.”


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!