Jég jelenlétére utalnak a Ceres törpebolygón észlelt nagy földcsuszamlások

A FöldEgyre világosabb éjjel a Föld. ön lévőkhöz hasonló nagy tömegű földcsuszamlások észlelhetők a CeresKiderült, hogy mik alkotják a Ceres törpebolygó fénylő foltjait. felszínén, melyek egy amerikai tanulmány szerint újabb bizonyítékai annak, hogy a törpebolygóNaprendszerünk múltjáról árulkodik magyar és amerikai csillagászok új felfedezése. n jelentős mennyiségű vízjégKiderült, hogy mik alkotják a Ceres törpebolygó fénylő foltjait. rejlik.

Hamisszínes felvétel a Ceres Occator-kráteréről (Forrás: NASAHét, a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel, néhányukon élet is lehet. /JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

A Georgiai Műszaki Egyetem a Nature Geoscience című szaklapban mutatta be kutatásHatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki az óceánokban élő kagylók és férgek. át, melynek során az amerikai űrügynökség (NASA) Dawn űrszondájának adatait használva a földcsuszamlások három típusát különböztették meg. Az első típusba tartozók viszonylag kerek, nagy képződmények, végükön “lábujjra” emlékeztető alakzattal. A Föld sarkvidékein gyakori kőzetgleccserekhez és jeges földcsuszamlásokra hasonlítanak. Többnyire a magasabb szélességi fokokon találhatóak, a szakértők szerint ezeken a területeken a legtöbb jégJégpáncélba vontak egy kísérleti erdőt Amerikában. a Ceres felszíne közelében található – olvasható a ScienceDaily tudományos portálon. A Ceres leggyakoribb földcsuszamlásai a kettes típusba tartoznak, és hasonlatosak a Földön lavinák által hátrahagyott üledékekhez. Vékonyabbak és hosszabbak, mint az első kategória képződményei, és a közepes szélességi körökön találhatók. A harmadik kategória földcsuszamlásai a feltételezések szerint akkor keletkeztek, amikor becsapódások alkalmával megolvadt némi jég. Ezek az alacsony szélességi körökön található alakzatok mindegyike nagy kráterekből indul ki.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

A kutatást vezető Britney Schmidt szerint eredményeik azt bizonyítják, hogy az aszteroidaFéldrágakőre bukkantak egy Antarktiszon talált meteoritban. vékony, talaj alatti rétege kőzetAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. és jég keveréke. “A földcsuszamlások több területet fednek a Ceres sarkvidékein, mint az egyenlítőjén, a legtöbb felszíni folyamat azonban általában a szélességi köröktől független. Ez az egyik ok, amiért azt gondoljuk, hogy a jég befolyásolja a folyamatot. Nincs más magyarázat arra, hogy a sarkokon nagy, vastag földcsuszamlások alakultak ki, a közepes szélességi körökön réteges és vékony csuszamlások keveréke látható, az alacsony szélességi körökön pedig csak kevés alakult ki” – mondta Schmidt.

A tanulmányt készítő kutatókat meglepte, milyen sok földcsuszamlás van a Ceresen. A 10 kilométernél szélesebb kráterekTöbb száz hatalmas krátert fedeztek fel a Barents-tenger mélyén. 20-30 százaléka kapcsolatban állt valamelyik típussal. Ilyen alakzatokat, amelyeket valószínűleg a föld alatti jég okozta folyamat idézett elő, eddig csak a Marson és a Földön figyeltek meg. A törpebolygón lévő földcsuszamlások alakjából és eloszlásából a szakértők arra következtetnek, hogy a Ceres felső rétegei 10-50 százalékban jégből állhatnak. “Ezek a földcsuszamlások lehetővé teszik, hogy megértsük, mi történik a Ceres felső néhány kilométerén” – emelte ki Heather Chilton, az egyetem munkatársa.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA, Dawn Framing Camera


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!