Japán űrtörténelmet írt

Sikeresen landoltak a RyuguKrátert robbantott a japán űrszonda a Ryugu aszteroidán. aszteroidán a japánHajmeresztő biztonsági gyakorlaton kell részt venniük a japán szuperexpressz karbantartóinak. Hajabusza-2 nevű szondaMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. kis kutatóroverei, melyek már képeket és videót is küldtek a Földre – számolt be a hírről a BBC. Az űrszonda júniusban érkezett meg a Földtől mintegy 280 millió kilométer távolságban lévő Ryugu közelébe három és féléves utazás után.

A Hajabusza-2 mintegy 60 méteres magasságba ereszkedett a Ryugu fölé, hogy kiengedje a robotokat. Japán ezzel űrtörténelmet írt, mivel korábban még nem landolt roverHogy jutottunk el a Marsra? - Egy 6 perces rendkívüli videón a Spirit útja. aszteroidaHamarosan űrszondát indít a NASA, hogy kiderítsék milyen titkokat rejt a Bennu aszteroida. felszínén – írja IFLScience

Forrás: Wikimedia Commons/Go Miyazaki 

A két apró rover, amely a Hajabusza-2 szondáról vált le, az egy kilométer átmérőjű Ryugu aszteroidát vizsgálja. “Mindkét rover jó állapotban van” – erősítette meg a japán űrhivatal (JAXA) hozzáfűzve még, hogy már adatokat és képeket is küldtek.

A két, “sütisdoboz-méretű”, egykilós műszer feladata, hogy felvételeket készítsen az aszteroidáról, megmérje a felszíni hőmérsékletet, mielőtt nagyobb kutatóműszereket bocsátanak a kisbolygó felszínére.

Forrás: JAXA
Forrás: JAXA
Forrás: JAXA

A képek új információkkal szolgálnak az aszteroida felszínéről. A felvételeken tisztán látszik a NaprendszerJó eséllyel soha nem volt élet a Marson. szokatlan égitestének göröngyös, sziklákkal tarkított felszíne, mely a kutatók várakozásához képest is sokkal durvább. Az eszközök ugrálva változtatnak helyet a Ryugu kismértékű gravitációját kihasználva. A robotok egy motorral hajtott belső tömeggel rendelkeznek, amely rotáló mozgásával erőt generál a roverek előrehaladásához.

A 30-szor 20 centiméteres Mascot (Mobile Asteroid Surface Scout) leszállóegység landolását október elejére tervezik. Ezt követően legalább 16 órán át pattogva fog közlekedni az aszteroida felszínén, hogy több helyszínen tudjon méréseket végezni. A tervek szerint maga a Hajabusza-2 is le fog szállni három alkalommal az aszteroidára, hogy mintákat gyűjtsön. A misszió a tervek szerint 2019 decemberében zárul, amikor a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugut és várhatóan 2020-ban landol a FöldKülönleges kövületeket tártak fel, melyek egy pusztító aszteroida becsapódásának nyomait őrzik. ön az összegyűjtött mintákkal együtt.

A csillagászok szerint a Ryugu a Naprendszer hajnalán formálódhatott, így feltételezéseik szerint olyan szerves anyagot tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárulhattak.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!