Ilyen fekete lyukakat még nem sikerült megfigyelni

Először észleltek olyan feketelyuk-duót, amelynek tagjai egymáshoz viszonyítottan mozognak: egy a Földtől mintegy 750 millió fényévnyi távolságra lévő gigantikus galaxisMinden eddiginél távolibb galaxist fedeztek fel a Hubble űrteleszkóp segítségével. két feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. lyuka közül az egyik a másik körül kering. A kutatást végző nemzetközi kutatócsoport az Astrophysical Journal című tudományos lapban mutatta be felfedezésLenyűgöző csillagfolyamot fedeztek fel a déli égbolton. ét. A tanulmány szerint valószínűleg ez lehet egy égitest valaha észlelt legapróbb mozgása.

Az Új-mexikói Egyetem munkatársának, Greg Taylor-nak a vezetésével végzett kutatás során felvételeket készítettek a 0402+379 nevű rádiógalaxisról, melyben 12 éve észlelik a két fekete lyukat. Hivatalosan 1995-ben fedezték fel, majd 2006-ban erősítették meg, hogy szokatlanKülönleges színű állatok. konfigurációjú, szupertömegű, fekete lyukakKét újabb gravitációshullám-forrást találtak - összeolvadó fekete lyukak lehetnek. alkotta bináris rendszert tartalmaz. A NapA Nap a Tejútrendszer "kései" gyermeke. énál 15 milliárdszor nagyobb együttes tömegükkel a fekete lyukak a valaha észlelt legnagyobbak közé tartoznak. Egymástól mintegy hét parszek távolságra vannak (a parszek a csillagFelfedezték az eddigi legtávolabbi csillagot. ászatban használatos távolságegység, mintegy 3,3 fényévnek felel meg). Ez a legkisebb távolság, amelyet két szupernagytömegű fekete lyukElőször sikerült felvételt készíteni egy fekete lyukról. között valaha észleltek.

Forrás: Joshua Valenzuela/UNM

A kutatócsoport szerint az egyik fekete lyukHatalmasra nőtt az oroszországi Szolikamszkben kialakult víznyelő. a másik körül évente olyan kis szögben mozdul el, amely egymilliárdszor kisebb a szabad szemmel látható legkisebb objektumnál. Ezen mozgás alapján a tudósok úgy becsülik, hogy ez a fekete lyuk több mint 30 ezer év alatt kerülheti meg a másikat. A szakértők úgy vélik, hogy a nagy galaxisokA legrégebbi összeolvadt galaxist fedezték fel. közepén gyakran található nagy fekete lyuk, és ha galaxisok egybeolvadnak, úgy a fekete lyukaik is. Lehetséges, hogy a 0402+379-es galaxisban lévő fekete lyukak ennek a folyamatnak egy közbülső állapotában vannak.

“Hosszú ideje kutatjuk az űrt és próbáltunk találni két ilyen szupernagytömegű fekete lyukat, melyek két galaxis összeolvadása következtében keringhetnek egymás körül. Bár elméletben tudtuk, hogy ez lehetséges, soha senki nem látott még ilyet, egészen mostanáig” – mondta Taylor.

Forrás: NRAO/AUI/Greg Taylor, University of New Mexico

A 0402+379-es galaxis két fekete lyukának egyesülése gravitációssugárzás-robbanást idézne elő, de ez talán sohasem következik be. A keringés lassúsága alapján ugyanis a kutatók úgy vélik, hogy a fekete lyukak túl távol vannak egymástól ahhoz, hogy még az univerzumÓriási hideg gázfelhőkből keletkezhettek az univerzum legnagyobb galaxisai. becslések szerint hátralévő élete során egyesüljenek. A különlegesRekordnagyságú pitont fogtak be Floridában. feketelyukpár vizsgálata révén a tudósok azt is megpróbálják jobban megérteni, milyen körülmények szükségesek fekete lyukak egyesüléséhez.

Astrophysical Journal, phys.org, NRAO, UNM, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!