Így cseperednek fel a pandabocsok

Az atlantai állatkert videójának köszönhetően megnézhetjük, hogyan fejlődnek az óriáspandák, és miként lesznek az egészen aprócska, fejletlen, rózsaszín pandabébikből néhány hét leforgása alatt tömzsi kis szőrgombócok. Az amerikai intézmény gondozói korábban két pandabocsElőbújtak rejtekhelyükről a bécsi állatkert pandaikrei. , Mei Lun és Mei Huan, növekedését dokumentálták 100 napon át, s mindennek egy igazán érdekes és elbűvölő videó lett az eredménye.

A pandákFény derült a pandák kommunikációjának titkaira. szaporodása és szaporítása nehéz vállalkozás, mivel a nőstényeknél a peteérés ideje mindössze egyszer jön el az évben, és csak ezalatt a 2-3 nap alatt tudnak megtermékenyülni. A vemhességi idő akár 163 napig is tarthat. Az óriáspandák halálozási aránya az első egy évben negyven százalék. A kispandák születésükkor nagyon aprók: alig 10 centiméteresek, súlyuk általában 100 gramm. Jellegzetes fekete-fehér színezetüknek ekkor még semmi nyoma. A szabadban élő óriáspandák ikerszülés esetén csupán az egyik kölyökkel törődnek, ezért az állatkertekben illetve pandarezervátumokban rendszerint az anyjuk és az inkubátor között “ingáznak” az újszülött pandaikrekElőbújtak rejtekhelyükről a bécsi állatkert pandaikrei. .

VIDEÓ:

Az óriáspanda egyébként nemrég kikerült a súlyosan veszélyeztetett státuszból, jelenleg a “sebezhető” fajok közé sorolják a Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentése alapján. A statisztikai adatok szerint az óriáspandák száma az 1980-as évekbeli ezer példány alatti mélypontról napjainkra 1864 példányra ugrott. A vadon élő pandák elsősorban Szecsuan és Senhszi tartomány bambuszerdeiben élnek, míg fogságban 375-en, közülük 200-an a csengtui kutatóközponthoz tartozó területeken találhatóak.

Az IUCN azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a klímaváltozásMiamit és News Orleanst is el fogja nyelni az óceán. miatt a következő nyolcvan évben a pandák táplálékát adó bambusz 35 százaléka kipusztul, ami újabb válságba sodorhatja a populációt. A világ összes óriáspandája a kínai állam tulajdona, s a kölcsönadási szerződések alapján minden Kínán kívül született óriáspandának az országba kell költöznie négyéves kora körül.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!