Hogy jutottunk el a Marsra? – Egy 6 perces rendkívüli videón a Spirit útja

A Spirit (MER-A) az amerikai MarsBizonyos organizmusok a Marson is életben maradhatnak. Exploration RoverJapán űrtörténelmet írt. program első robotja volt, amelyet a NASAÉrdekes eredményeket hozott a NASA ikerkutatása - így működik a szervezet a világűrben. 2003-ban küldött a Marsra, a Guszev-kráter belsejébe. A program másik marsjárója az OpportunityEgyértelműen víz létezését bizonyítja a NASA által talált lelet a Marson. (MER-B). A két robotHumanoid robot debütál karmesterként egy olasz zenekar élén. tudományos célja a Mars felszínének kémiai és fizikai vizsgálata volt, elsősorban abból a szempontból, hogy a talaj tartalmazott-e vizet valamikor, illetve ez a vízEgyértelműen víz létezését bizonyítja a NASA által talált lelet a Marson. alkalmas volt-e valamilyen életforma fenntartására. Mindkét leszállóhelyet úgy választották ki, hogy az addigi felvételek alapján ezeken a területeken látszódott a hajdani felszíni víz nyoma.

NASA_Mars_Rover

A Spirit 7 hónapos, több mint 400 millió kilométeres utazás után 2004. január 4-én épségben leszállt a Marsra, a Guszev-kráterbe. A kaliforniai Pasadenában levő irányíHidegháborús kémműholdak segítségével tárták fel a Himalája drámai környezeti változásait. központban előbb csak azt közölték, hogy az űreszköz biztosan talajt fogott, majd néhány perccel később maga a szondaMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. is jelezte: sikeresen Marsot ért, és az önjáró rover bevethető állapotban vészelte át a manővert.

Mars

Az első színes kép a Marsról

Maga a leszállási művelet 6 percig tartott azt követően, hogy a szonda 130 kilométeres magasságban óránként 19 200 kilométeres sebességgel belépett a Mars légkörA Csuri üstökös segített megfejteni a földi légkör egy titkát. ébe. Két perccel a talajtérés előtt kinyitotta a fékezőernyőjét, majd 20 másodperccel később ledobta magáról a már feleslegessé vált hővédő pajzsát, amely a túlhevüléstől védte meg a légkörbe történt belépés után. Hat másodperccel a felszínre érés előtt felfúvódtak a szonda légzsákjai, begyújtotta a helyzetének stabilizálására szolgáló rakétákat, majd 15 méteres magasságban csupán már csak a puha talajfogást szolgáló légzsákok maradtak rajta, és innentől kezdve szabadesésben tette meg útja utolsó szakaszát. Miután a felszínre ért, még egy kilométer hosszan pattogott, majd megállapodott a Guszev-kráterben kijelölt leszállókörzet területén.

A Spirit útja és landolása a Marson

2010. március 22-én volt az utolsó sikeres kapcsolat a marsjáró"Halottnak nyilvánították" az Opportunity marsjárót. val. Valószínűleg az akkumulátorok gyengesége miatt túlzottan lehűltek a vezérlő egységei.

2011. május 25-én a NASA bejelentette, hogy feladja a kapcsolatfelvételi próbálkozásokat a Spirit marsjáróval.

Az új marsjáró: A Curiosity

A Mars Science Laboratory nevű NASA küldetés célja, hogy eljuttassa a Marsra a CuriosityFolyómederbe botlott a Curiosity a Marson. nevű (angol nyelven kíváncsiság) marsjárót, amely az elődeihez képest nagyobb méretű, és radioizotópos termoelektromos generátorral (RTG) üzemel. Az űrszonda 2011. november 26-án indult, és nyolc és fél hónapA Napnál is fényesebbeket lobban egy barna törpe. alatt érte el a Marsot, ahol a tervek szerint egy marsi évig (2 földi évig) üzemel. A Mars felszínén kémiai és biológiai vizsgálatokat végez, feladata a marsi élet keresése, a bolygó légkörének és geológiájának tanulmányozása, valamint az emberes Mars-repülések előkészítése.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!