Hatalmas távolságokat megtéve, a Spitzbergáktól egészen Kanadáig vándorolt egy fiatal sarki róka

Több mint 4400 kilométert tett meg egy fiatal sarki rókaKülönleges bundájú rókák. négy Sokatmondó fotók mesélnek az Amerikát és Kanadát sújtó sarkvidéki hidegről. napÍgy néz ki a Nemzetközi Űrállomás Csákányházáról. alatt, NorvégiaÍgy tündökölt az északi fény Norvégia egén - varázslatos time-lapse videó. északi részéről KanadaKétszer olyan gyorsan melegszik Kanada, mint a világ többi része. legészakibb területéig jutva. A kutatók egy jeladóval követték a róka mozgását. A Norvég Sarkkutató Intézet közlése szerint a fiatal nőstény születése helyét, a norvégiai Spitzbergák-szigetcsoportot 2018. március elsején hagyta el, majd 2018. július elsején érte el Grönlandon át a kanadai Ellesmere-szigetet. A nyomon követett fiatal példány az egyik legnagyobb távolságot megtevő sarki rókaÚszó jéghegyen rekedt sarki rókát mentettek meg kanadai halászok. lett, amelynek útját feljegyezték.

Forrás: Jon Leithe/Norsk Polarinstitutt

A kutatók a róka mozgását egy jeladóval követték figyelemmel, melyet 2017 júliusában helyeztek el az állaton annak eredeti életterének közelében, a Spitzbergák egyik gleccserSzürreális látványt nyújt Dél-Tirol egyik legkülönlegesebb természeti képződménye. énél. A róka egy darabig szülőhelye közelében maradt, majd útnak indult. Az állat teljesítménye a kutatókat is meglepte.

Forrás: Elise Strømseng/Norsk Polarinstitutt

Vándorlása alatt a nagyjából kétéves róka naponta átlagosan 46,3 kilométert tett meg, de volt, hogy 155 km-t is megtett egy nap alatt. Ez a leggyorsabb sebesség, amit valaha regisztráltak. A fiatal róka tengerjégen át ért el Grönlandra, majd Észak-Amerikába. A Spitzbergák elhagyásáKerékpárral a belgiumi tó vizén keresztül. l számított 76 napon belül 3 506 kilométert vándorolt.

Forrás: Arnaud Tarroux/NINA

A gyönyörű bundájáról ismert sarki róka Észak-AmerikaVadnyugati szellemvárost kínálnak eladásra Amerikában. és Eurázsia északi területein, valamint GrönlandTöbb mint 50 rejtett tóra bukkantak a grönlandi jégtakaró alatt. és IzlandEmléktáblát kap a gleccser, amely elsőként tűnt el a klímaváltozás miatt Izlandon. szigetén fordul elő, a hidegAnnyira hideg van Kanadában, hogy az állatkerti királypingvineket sem engedik ki. , fátlan tundrák jellegzetes állatfaja. Gyakorta a vízpartok közelében tartózkodik. Elterjedési területének nagyságát a jégpáncél kiterjedése és a rendelkezésére álló táplálékmennyiség is befolyásolja. Életkora rendszerint nem haladja meg a tíz évet. A sarki rókák vastag bundájuknak köszönhetően birkóznak meg a szélsőségesen hideg éghajlattal.

Meglehetősen kis termetű állatok: magasságuk 25–30 centiméteres, testhosszuk pedig átlagosan 55–70 centiméter hosszú, amihez körülbelül 30 centiméteres farok kapcsolódik. Füleik a hőleadás csökkentése érdekében meglehetősen kicsik, és egész testüket dús szőrzet borítja. A sarki rókát tömött bunda borítja, melyet évente kétszer vált. Két természetes színváltozat ismert, a fehér és a kék. A fehér változat a domináns, a vadon élő állomány 99%-a telente hófehér, nyaranta viszont világos szürkés barna, a hasi tájékon fehéres szürkébe hajlóan. Az elsősorban szigeteken elterjedt „kék” árnyalatú egyedek telente ezüstös szürkéskék, nyaranta csokoládébarna szőrzettel rendelkeznek. Többnyire halakkal, tengeri madarakkal és lemmingekkel táplálkoznak.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!