Hatalmas húsevő dinoszaurusz lábnyomára bukkantak Afrikában

Egy nemzetközi kutatócsoportnak elsőként sikerült bizonyítékot találnia rá, hogy 200 millió évvel ezelőtt egy hatalmasEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. , húsevő dinoszauruszA Földön valaha élt legnagyobb dinoszauruszok maradványait találták meg. állt a táplálékláncMeglepő módon szennyez a mikroműanyag - szúnyogok révén is bekerül a táplálékláncba. csúcsán AfrikaA világ egyik legnagyobb gyémántját találták meg egy lesothói bányában. déli részén. A Manchesteri Egyetem, a Fokvárosi Egyetem és a Sao Pauló-i Egyetem szakembereiből álló kutatócsoport számos 57 centiméter hosszú és 50 centiméter széles, háromujjú lábnyomot fedezett fel a dél-afrikai LesothoA világ egyik legnagyobb gyémántját találták meg egy lesothói bányában. Maserui Kerületének egy lelőhelyén – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Forrás: University of Manchester/Fabien Knoll

Az úgynevezett paleofelszínbe ágyazott lábnyomokTízezer éves lábnyomok árulkodnak egy hatalmas őslajhár és az ősemberek közötti küzdelemről. alapján a szakemberek arra következtettek, hogy az állat nagyjából kilenc méter hosszú lehetett, vagyis majdnem négyszer akkora mint az oroszlán, amely jelenleg a legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. húsevő állat Afrika déli részén. Az újonnan felfedezett faj a Kayentapus ambrokholohali nevet kapta és a megatheropodák közé sorolták. Ebbe a csoportba tartoztak az olyan hatalmas, két lábon járó húsevő dinoszauruszokÚjabb őshüllőmaradványokat tártak fel Villányban - egy félméteres állkapocs is előkerült. , mint a Tyrannosaurus rexSokkal erősebb volt a Tyrannosaurus rex harapása, mint eddig gondolták. , amely a fosszilis bizonyítékok alapján nagyjából 12 méter hosszú volt. A PLOS ONE című folyóiratban közölt tanulmányA jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben. szerint a Kayentapus ambrokholohalitől származó lábnyomok az eddig felfedezett legnagyobb theropodalábnyomok, amelyeket Afrikában találtak.

Forrás: University of Manchester/Fabien Knoll,Lara Sciscio

A Manchesteri Egyetemen dolgozó Fabien Knoll szerint ez az első bizonyíték rá, hogy hajdanán egy gigászi méretű húsevő dinoszaurusz állt a tápláléklánc csúcsán a területen, amelyet egyébként növényevő, mindenevő és kisebb testű húsevő állatok uraltak akkoriban. A felfedezésEgy önkéntes kutató találta meg legöregebb, gyűrűkkel körülvett fehér törpét. jelentőségét növeli, hogy ezek a lábnyomok a kora jura időszakból származnak és az ekkor élt theropodák többségéről eddig úgy vélték a kutatók, hogy jóval kisebbek, átlagosan 3-5 méter hosszúak voltak és a legtermetesebb példányok testhossza is legfeljebb hét méter volt. Az eddig feltárt fosszilis leletek tanúsága szerint csak a jura kor előrehaladtával és a 145 millió évvel ezelőtt kezdődött kréta időszak beköszöntével jelentek meg az olyan igazán gigászi theropodák, mint a T. rex.

T. rex (Forrás: Wikipedia/Fritz Geller-Grimm)
Forrás: Wikipedia/Ballista/Oxford University Museum of Natural History


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!