Hatalmas húsevő dinoszaurusz lábnyomára bukkantak Afrikában

Egy nemzetközi kutatócsoportnak elsőként sikerült bizonyítékot találnia rá, hogy 200 millió évvel ezelőtt egy hatalmas, húsevő dinoszauruszRendkívül jó állapotban megmaradt T. rex fosszíliára bukkantak Amerikában. állt a tápláléklánc csúcsán AfrikaLenyűgöző képek a kenyai vadvilág változatos élővilágáról. déli részén. A Manchesteri Egyetem, a Fokvárosi Egyetem és a Sao Pauló-i Egyetem szakembereiből álló kutatócsoport számos 57 centiméter hosszú és 50 centiméter széles, háromujjú lábnyomot fedezett fel a dél-afrikai Lesotho Maserui Kerületének egy lelőhely230 millió éves ökoszisztémát kutatnak Villányban az MTA régészei. én – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Forrás: University of Manchester/Fabien Knoll

Az úgynevezett paleofelszínbe ágyazott lábnyomok alapján a szakemberek arra következtettek, hogy az állat nagyjából kilenc méter hosszú lehetett, vagyis majdnem négyszer akkora mint az oroszlánLenyűgöző képek a kenyai vadvilág változatos élővilágáról. , amely jelenleg a legnagyobb húsevő állat Afrika déli részén. Az újonnan felfedezett faj a Kayentapus ambrokholohali nevet kapta és a megatheropodák közé sorolták. Ebbe a csoportba tartoztak az olyan hatalmas, két lábon járó húsevő dinoszauruszokÚjabb őshüllőmaradványokat tártak fel Villányban - egy félméteres állkapocs is előkerült. , mint a Tyrannosaurus rexSokkal erősebb volt a Tyrannosaurus rex harapása, mint eddig gondolták. , amely a fosszilis bizonyítékok alapján nagyjából 12 méter hosszú volt. A PLOS ONE című folyóiratban közölt tanulmány szerint a Kayentapus ambrokholohalitől származó lábnyomok az eddig felfedezett legnagyobb theropodalábnyomok, amelyeket Afrikában találtak.

Forrás: University of Manchester/Fabien Knoll,Lara Sciscio

A Manchesteri Egyetemen dolgozó Fabien Knoll szerint ez az első bizonyíték rá, hogy hajdanán egy gigászi méretű húsevő dinoszaurusz állt a tápláléklánc csúcsán a területen, amelyet egyébként növényevő, mindenevő és kisebb testű húsevő állatok uraltak akkoriban. A felfedezésLehetséges élet az újonnan felfedezett három szuperföldön. jelentőségét növeli, hogy ezek a lábnyomok a kora jura időszakból származnak és az ekkor élt theropodák többségéről eddig úgy vélték a kutatók, hogy jóval kisebbek, átlagosan 3-5 méter hosszúak voltak és a legtermetesebb példányok testhossza is legfeljebb hét méter volt. Az eddig feltárt fosszilis leletek tanúsága szerint csak a jura kor előrehaladtával és a 145 millió évvel ezelőtt kezdődött kréta időszak beköszöntével jelentek meg az olyan igazán gigászi theropodák, mint a T. rex.

T. rex (Forrás: Wikipedia/Fritz Geller-Grimm)
Forrás: Wikipedia/Ballista/Oxford University Museum of Natural History


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!