Háromezer éves erőd rejtőzött Törökország legnagyobb tavában

Egyedülálló felfedezést tettek török búvárrégészek, akik az ország legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. tavában egy háromezer éves erőd maradványait fedezték fel. A gyönyörű Van-Kerékpárral a belgiumi tó vizén keresztül. ban rejtőző ősi maradványokról korábban csak a szóbeszéd járta, az archeológusok és múzeumi szakemberek többsége valószínűtlennek vélte a romok létezést, ezért nem is kutatták a tó mélyét az elsüllyedtMegtalálták a több mint száz éve eltűnt ausztrál tengeralattjárót. erődítmény után.

Forrás: NASARekordot döntött a legveszélyesebbnek tartott aszteroidát vizsgáló űrszonda.
Forrás: Panoramio/

A Van Yüzüncü Yil Egyetem régészei azonban mégis bíztak a sikerben, így Bitlis tartomány kormányzójának támogatásával expedíciót szerveztek, s ennek során a Tahsin Ceylan vezette búvárcsapat meg is találta az ősi építmény falának egy több méteres szakaszát.

A kutatók szerint a falak egy háromezer éves erődítmény részei lehettek, melyek Urartu királysághoz köthetők. A Van-tó környéke az ókori társadalom központja volt. Urartu a Kaukázus történetének rendkívül fontos periódusát képviseli, egykori területén ma TörökországŐsi kalendáriumként szolgálhattak a 3200 éves hettita sziklaszentély domborművei. , Örményország és Irán osztozik.

A Urartu civilizáció idején az iráni határhoz közel fekvő krátertó vízszintje sokkal alacsonyabban volt, de az elmúlt évszázadok alatt több száz méterrel megemelkedett, így kerülhettek víz alá az erőd maradványai. Az emelkedő vízszint a környező településeket is elpusztította. A régészek és a búvárok azt tervezik, hogy folytatják a tó felfedezésŐsi kalendáriumként szolgálhattak a 3200 éves hettita sziklaszentély domborművei. ét, hogy többet tudjanak meg az ősi maradványokról.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!