“Halottnak nyilvánították” az Opportunity marsjárót

Véget ért az Opportunity marsjáró robotÉlő sejtekből építettek robotot amerikai kutatók. küldetése – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal. A NASA az egyik legsikeresebb és legtartósabb bolygóHatalmas szupervulkánok voltak a Marson. közi kutatásnak minősítette az OpportunityHogy jutottunk el a Marsra? - Egy 6 perces rendkívüli videón a Spirit útja. küldetésKözel két év után tért vissza titkos küldetéséről a kísérleti amerikai űrrepülő. ét, kiemelve, hogy csaknem 15 éven keresztül kutatta a MarsFolyómederbe botlott a Curiosity a Marson. felszínét és alapvető fontosságú munkát végezve hozzájárult ahhoz, hogy a hivatal “visszatérhessen a vörös bolyóra”.

Forrás: NASA/JPL/Cornell University, Maas Digital LLC

“Az Opportunityéhoz hasonló úttörő küldetéseknek köszönhetően jön majd el egyszer az a napMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. , amikor kiváló űrhajósaink a Marson lépkedhetnek majd” – fogalmazott a sajtókonferencián Jim Bridenstine, a NASAHárom új planétát fedezett fel a NASA exobolygó-vadász űrszondája. vezetője, s hozzátette, hogy ezekben az első lépésekben majd az Opportunityt megalkotó nők és férfiak munkája is benne lesz.

A marsjáró robot hét hónappal a felbocsátása után, 2004 januárjában landolt a vörös bolygóJó eséllyel soha nem volt élet a Marson. n, és értékes információkat küldött a földi központba: például arról, hogy a Marson valaha vízFolyómederbe botlott a Curiosity a Marson. volt, vagyis meglehettek az élet feltételei.

Forrás: NASA/JPL-Caltech
Forrás: NASA/JPL-Caltech/Cornell/ASU

A szerkezet hematitot, a víz kialakulásához szükséges ásványt talált, és a vörös bolygó egyik kráterA világ egyik legnagyobb becsapódási kráterét fedezték fel a grönlandi jégtakaró alatt. ében arra utaló nyomokra lelt, amelyek szerint a földi tavakhoz hasonló, ivóvizet tartalmazó kis tó is lehetett ott. Küldött a Földre 217 ezer fotót, köztük színes panorámaképeket és közelről megmutatta a Mars 57 szikláját, amelynek nyomán a kutatók új ásványi felszíneket azonosíthattak be.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/Cornell University
Forrás: NASA/JPL/Cornell University
Forrás: NASA/JPL

Tavaly júniusban azonban a 174 kilogrammos, hatkerekű marsjáró erős porviharba került, és mivel a viharElőször dokumentálták egy nagy sötét folt keletkezését a Neptunuszon. megakadályozta a robot napenergiával működő elemeinek feltöltődését, a szerkezet elnémult. Az űrjáró a vihar után sem küldött jeleket, és a NASA szerdára virradó még egy utolsó kísérletet tett a kapcsolatfelvételre.

John Callas, az expedíciók projektvezetője a sajtóértekezleten elmondta, hogy “minden ésszerű mérnöki erőfeszítést” megtettek, hogy újra kapcsolatba léphessenek a robottal, de végül úgy döntöttek, a túlságosan csekély esély miatt végleg felhagynak a próbálkozással. Ezzel “halottnak” nyilvánították az Opportunityt.

Egy nemrég megtartott sajtótájékoztatón kiemelték azt is, hogy a Mars kutatása nem zárul le, a NASA InSight2018-ban indul a NASA új, a bolygó belsejét kutató Mars-missziója. nevű űrszondája 2018. november 2-án szállt le a bolygón.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!