Gondozó nevel egy legyengült pingvinfiókát a Szegedi Vadasparkban

Gondozója nevel egy pápaszemespingvin-fiókát a Szegedi VadasparkKenguruk születtek Szegeden - a szürke anyának fehér, a fehérnek pedig szürke kicsinye lett. ban, a néhány hetes madárTöbb mint 80 éve nem járt ilyen ritka dögevő Romániában. az első kritikus időszakot átvészelve szépen cseperedik. Veprik Róbert, az intézmény igazgatója közlése szerint az állatkert pingvincsapatának egyik szülőpárja október végén költött ki két fiókát. A hímet és a nőstényt a többi pingvinKeresik a pápaszemes pingvint, melyet állatvédők loptak el egy állatkertből. zaklatni kezdte, sőt a fiókákat védő apát meg is sebesítették. A családot ezért elkülönítették, az egyik fióka azonban olyannyira gyenge volt, hogy úgy döntöttek, kézben neveli fel az egyik gondozó. A fióka, amely szerencsére hamar elfogadta “pótmamáját”, kezdetben háromóránként kapott heringből és a szükséges vitaminokból, tápanyagokból készült pépet. Idővel egyre nagyobb méretű haldarabokra szoktatják rá, majd egész halakat eszik, akárcsak az idősebbek. A szakemberek arra törekszenek, hogy felnőve visszakerülhessen csapatába, ahol már vannak korábban szintén kézben nevelt pingvinekMeghalt a híres juhászkutya, aki megmentett egy egész pingvinkolóniát. .

Gondozó nevel egy pingvinfiókát a szegedi vadasparkbanMTI fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A csapat tagjainak agresszív viselkedését feltehetően az okozta, hogy a pápaszemespingvin-párok a kolónián belül megküzdenek a jó költőhelyekért, és a magasabb rangúak igyekeznek kiszorítani környékükről a lehetséges riválisokat. A kispingvin szülei alacsony rangúak a csapatban, nem tudták elfoglalni egyik mesterségesen kialakított odút sem, a kifutó sarkában, nyílt színen költötték ki tojásaikat. A pingvinek monogám, életre szóló kapcsolatban élnek a kolónián belül, és mindkét szülő szerepet vállal a fiókák felnevelésében. A költési idő valamivel hosszabb, mint a legtöbb madárnál, akár 42 nap is lehet. Többnyire 1-3 tojást raknak. A fiókák elválasztása körülbelül két hónapos korukban kezdődik, ekkortól tanulják meg, hogyan szerezzenek maguknak táplálékot. A természetben tengerre szállnak, az állatkertekben azt kell megtanulniuk, hogyan vegyék el a táplálékot a gondozójuk kezéből.

Gondozó nevel egy pingvinfiókát a szegedi vadasparkbanMTI fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A pápaszemes pingvineket (Spheniscus demersus) fajmegmentési program (EEP) keretében tartják Szegeden, ezáltal szaporításuk természetvédelmi érdeket is szolgál. A természetben az élőhelyek pusztulása, a tojásvadászat és a kevesebb táplálék mellett a Dél-AfrikaKeresik a pápaszemes pingvint, melyet állatvédők loptak el egy állatkertből. térségében nemritkán előforduló olajkatasztrófák okozzák a legnagyobbCalgary - a világ egyik legnagyobb smaragdja. problémát. Egy-egy ilyen tragédia alkalmával ezrével pusztulnak el a pingvinek is. A pápaszemes pingvinek 2011-ben érkeztek a Szegedi Vadasparkba. A fiatal egyedek idővel párba álltak, majd 2014-ben ki is kelt az első két fióka, amelyek ma már a csapat teljes jogú tagjai. Elképzelhető, hogy a közeljövőben még újabbak jönnek világra a külső kifutóban kialakított mesterséges odúkban.

pingvin-3Felnőtt pápaszemes pingvinek (Forrás: Wikipedia)

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!