Fénylő zöld lámpásként világítják be a szentjánosbogarak az Alcsúti Arborétumot

Csodálatos látványban lehet részük azoknak, akik a napokban felkeresik az Alcsúti Arborétumot, ahol a szentjánosbogarakMesevilággá varázsolták a japán erdőket a párjukat kereső szentjánosbogarak. ezernyi, fénylő zöld lámpásként repkedve világMS Turanor - a világ legnagyobb napenergiával működő hajója. ítják be a tájat. A szentjánosbogárÉjszakai szentjánosbogár-túrákat indít a Duna-Ipoly Nemzeti Park. rajzás ideje alatt számos éjszakai túrával várják az érdeklődőket.

A szentjánosbogár-félék a sarkvidékek kivételével az egész Földön megtalálhatók, de legnagyobbA világ legnagyobb ócenáriuma Szingapúrban. változatosságban a szubtrópusi és trópusi területeken fordulnak elő. Mintegy 2000 fajuk trópusi és mérsékelt égövben él, Magyarországon 3 faj található meg.

A hímek repülve keresik meg a fűben, illetve avarban lévő nőstényeket, és egymásra találásukat fajspecifikus fénykibocsátásuk (biolumineszcencia) segíti. A röpképtelen nőstények világítva várják párjukat. A hímek szintén világítanak, s röpködve keresik rövidke életük értelmét. Fényt a luciferin nevű pigment oxidációjával bocsátanak ki, a folyamatot a luciferáz enzimTudósok megalkották a mutáns enzimet, amely lebontja a műanyagot. katalizálja. A sugárzott sárga vagy zöld fény hullámhossza 510 és 670 nanométer közötti. Nemcsak az imágók, de a lárvák, bábok és tojások is bocsátanak ki fényt.

Részletes információ a túrákról: Szentjánosbogár Rajzás az Alcsúti Arborétumban


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!