Fém alkatrészei is voltak a fáraókat szállító naphajóknak az ókori Egyiptomban

Először találtak bizonyítékot régészek arra, hogy az ókori Egyiptomban a fáraóBefejezték a titkos kamrák utáni kutatást Tutanhamon sírjában. k számára épített rituális célú naphajóknak fém alkatrészeik is voltak. A kutatók a gízai Nagy PiramisHatalmas titkos kamrát találtak a gízai nagy piramisban. (más néven Kheopsz piramisPiramistemető Meroéban. ) melletti ásatásokon találták meg egy fából épült naphajó egy darabját, amelyhez egykor kör- és u-alakú fémdarabok kapcsolódtak. A naphajók olyan rituális szállítóeszközök voltak, amelyeket a fáraók temetési szertartásaihoz használtak, és az uralkodó sírja mellett temették el őket. Az archeológusok úgy vélik, a naphajó szolgálhatott arra, hogy a fáraó lelkét az égbe vigye, egy másik nézet szerint a túlvilágon való utazásBall's Pyramid - kihunyt vulkán a Csendes-óceánban. ához készíthették őket.

naphajoFotó: Wikipedia/Berthold Werner

A fém alkatrészek HufuA csodálatos gízai piramisok. fáraó második naphajójának egy darabjához, egy nyolc méter hosszú, 40 centi széles, négy centi vastag fadarabhoz tartoztak. Az u-alakú fémek Josimura Szakudzsi japánYonaguni monuments - víz alatti piramisok Japán partjainál. egyiptológus szerint evezőtartók voltak, amelyeket azért szereltek fel, hogy a fa evezők ne súrlódjanak a fa hajótesthez. Mohamed Musztafa Abdel-Megid, az ókori egyiptomi hajóépítés szakértője, minisztériumi illetékes egy kairóEgyiptom az 1870-es években. i sajtóértekezleten elmondta, hogy az egyiptomi ásatásokon feltárt hajók maradványai között eddig még nem bukkantak fém alkatrészekre.

A Nagy Piramis közelében folytatott ásatásokon eddig hét naphajót tártak fel a régészek. Hufu hajóit két különálló gödörben fedezték fel 1954-ben a Nagy Piramis keleti és déli oldalán. A Kheopsz piramis a három gízai piramis legnagyobbika. Ebben a piramisban temették el Hufu fáraóÚjabb érdekesség derült ki a gízai nagy piramisról. t, aki 4500 évvel ezelőtt uralkodott.

piramisFotó: Wikipedia/Nina

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!