Félmillió dollárért kelt el egy kétszáz éves egycentes

Egy kaliforniai árverésen több mint félmillió dollárt fizettek ki egy ritkaFehér oroszlánok érkeztek az abonyi állatkertbe. egycentesért, ami az amerikai pénzverés korai korszakából származik. Az 1792-ben rézből vert Birch Cent nevű egycentesért 517 ezer dollárt fizetett új gazdája, egy másik szintén 1792-ben készült Silver Center Cent nevű egycentes, amelynek közepében kicsiny ezüstveret van, 352 ezer dollárért kelt el.

Eric Bradley, a Heritage Aukció740 millió forintért kelt el a magyar származású Hantai Simon festménye. sház szóvivője közölte, hogy a leütési árak ugyan kissé elmaradtak a várakozásoktól – a két pénzérméért egymillió dollárt reméltek -, de így is elégedettek az eredménnyel. “Két olyan pénzérméről van szó, amelyeket értéküknél több 43 milliószor nagyobb áron adtunk el, egy ilyen eredmény nem lehet kiábrándító” – hangsúlyozta.

centSilver Center Cent

Nem tudni, hogy az egyazon időben vert pénzérmék közül az egyik miért ért többet a licitáKülönleges színű lovak. knak. A pénzérmék történelmi jelentőségűek, az amerikai történelem10 publikálatlan fotó a LIFE magazin történetéből (18+). gyarmati rendszerből egy új köztársaságba való átmenetének időszakát képviselik, az alapító atyák tervezték és készítették, akik meg akarták különböztetni magukat a brit uralomtól, a brit pénzrendszertől. A Silver Center Cent eredetére utalás van Thomas Jefferson George Washington-hoz írt levelében is – magyarázta a szóvivő.

Az utóbbi érmét eltűntként tartották nyilván egészen az 1960-as évekig, amikor rábukkantak egy angol pubban. Megtalálója, Nigel Willmott egészen 1997-ig megőrizte, ekkor 28 750 fontért kelt el angol aukción – tette hozzá. A ritka pénzérmék vásárlóinak kilétét nem hozták nyilvánosságra.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!