Ezüstös selyemmajom született a Szegedi Vadasparkban

Ezüstös selyemmajomApró selyemmajmok születtek a Gyöngyösi Állatkertben. (Callithrix argentata argentata) született a Szegedi VadasparkElkobzott pumát fogadott jelképesen örökbe az amerikai nagykövetség Szegeden. ban, az egyhónapos jövevényt már a látogatók is megfigyelhetik az esőerdő házban vagy az ahhoz csatlakozó külső kifutóban – közölte Veprik Róbert igazgató. A Brazília206 centiméter az egyik legmagasabb lány a világon. trópusi esőerdőIndulnak a szarvasbőgéstúrák a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban. iben őshonos karmosmajomPárban a ritkaságok - csupaszpofájú tamarin érkezett a Szegedi Vadasparkba. -féle fogságban rendkívül ritkaZsiráfborjú született a Nyíregyházi Állatparkban. , Európa állatkertjeiben csupán 115 példányt nevelnek, Magyarországon kizárólag Szegeden látható.

ezustos-selyemmajomFotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark

A Szegedi VadasparkAz új-zélandi Orona vadaspark. szakmai hírnevét a karmosmajmok sikeres tartása és tenyésztése alapozta meg, és bár az elmúlt évtizedekben jelentősen gazdagodott az állatgyűjtemény, abban az apró majmokMeggyászolták a robotmajom halálát a langurok. továbbra is kiemelt szerepet kapnak. Közülük az egyik legjobban szaporodó faj az ezüstös selyemmajom. A többi karmosmajomhoz hasonlóan az ezüstösselyem-csapatokban is csak a legmagasabb rangú nőstény szaporodik. Az anyához képest viszonylag nagyméretű kölyköt általában az apák cipelik hátukon, de a nevelésben az idősebb testvérek is részt vesznek.

ezustos-selyemmajom-2Fotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark

A 20-25 centiméteres, 140-160 grammos majmok bár nem számítanak veszélyeztetettnek, egyedszámuk folyamatosan csökken a vadonban. Elsősorban az élőhelyének elvesztése miatt, de sok példányt fognak be azért, hogy házi kedvencnek adják el őket. A nőstény általában évente kétszer szül, 145 nap vemhesség után. A kicsinyek féléves korukig szopnak és egy-két éves korukban válnak felnőtté. Tíz-húsz nappal a szülés után a nőstény újra fogamzóképes, bár ekkor még javában szoptat. A szegedi csapat legifjabb tagja még egy darabig biztos családjával marad. Miután felnőtt, fontos, hogy legalább egyszer ő is részt vegyen a legifjabb kistestvérek nevelésében, ez rendkívül fontos ahhoz, hogy a később belőle is gondos szülő válhasson.

ezustos-selyemmajom-3Fotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!