Ezüstös selyemmajom született a Szegedi Vadasparkban

Ezüstös selyemmajomApró selyemmajmok születtek a Gyöngyösi Állatkertben. (Callithrix argentata argentata) született a Szegedi VadasparkJaguárkölyök született a Szegedi Vadasparkban. ban, az egyhónapos jövevényt már a látogatók is megfigyelhetik az esőerdő házban vagy az ahhoz csatlakozó külső kifutóban – közölte Veprik Róbert igazgató. A Brazília206 centiméter az egyik legmagasabb lány a világon. trópusi esőerdőIndulnak a szarvasbőgéstúrák a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban. iben őshonos karmosmajomPárban a ritkaságok - csupaszpofájú tamarin érkezett a Szegedi Vadasparkba. -féle fogságban rendkívül ritkaRózsaszín kiselefántot örökítettek meg a dél-afrikai vadonban. , Európa állatkertjeiben csupán 115 példányt nevelnek, Magyarországon kizárólag Szegeden látható.

ezustos-selyemmajomFotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark

A Szegedi VadasparkAz új-zélandi Orona vadaspark. szakmai hírnevét a karmosmajmok sikeres tartása és tenyésztése alapozta meg, és bár az elmúlt évtizedekben jelentősen gazdagodott az állatgyűjtemény, abban az apró majmokMajmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban. továbbra is kiemelt szerepet kapnak. Közülük az egyik legjobban szaporodó faj az ezüstös selyemmajom. A többi karmosmajomhoz hasonlóan az ezüstösselyem-csapatokban is csak a legmagasabb rangú nőstény szaporodik. Az anyához képest viszonylag nagyméretű kölyköt általában az apák cipelik hátukon, de a nevelésben az idősebb testvérek is részt vesznek.

ezustos-selyemmajom-2Fotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark

A 20-25 centiméteres, 140-160 grammos majmok bár nem számítanak veszélyeztetettnek, egyedszámuk folyamatosan csökken a vadonban. Elsősorban az élőhelyének elvesztése miatt, de sok példányt fognak be azért, hogy házi kedvencnek adják el őket. A nőstény általában évente kétszer szül, 145 nap vemhesség után. A kicsinyek féléves korukig szopnak és egy-két éves korukban válnak felnőtté. Tíz-húsz nappal a szülés után a nőstény újra fogamzóképes, bár ekkor még javában szoptat. A szegedi csapat legifjabb tagja még egy darabig biztos családjával marad. Miután felnőtt, fontos, hogy legalább egyszer ő is részt vegyen a legifjabb kistestvérek nevelésében, ez rendkívül fontos ahhoz, hogy a később belőle is gondos szülő válhasson.

ezustos-selyemmajom-3Fotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!