Ez lesz a világ legdrágább épülete

A világ legdrágább épülete lesz az angliai Hinckleyben épülő atomerőmű, melynek megépítése 24,5 milliárd angol fontba kerül majd a projekt mögött álló francia EDF cégnek. Az atomerőmű eszerint huszonnégyszer annyiba kerül, mint a világ legmagasabb épülete, a Burj Kalifa megépítése és négyszer annyiba, mint a Nagy Hadronütköztető.

Hinkley Point C

A létesítmény 1995 óta az első új atomerőmű lesz Nagy-Britanniában. A tervek szerint a délnyugat-angliai Somerset grófságban már működFüstnek hitték a Burj Khalifánál kialakult ködjelenséget. ő, ugyancsak az EDF által üzemeltetett Hinkley Point B mellett épül fel. Két, az Areva francia energetikai cégcsoport által gyártott, egyenként 1650 megawattos, EPR típusú reaktorokkal felszerelt energiablokkból áll majd, és a brit energiafogyasztás 7 százalékát adhatja. Az eredeti menetrend szerint 2023-ig kellene lezárulniuk a munkáknak, mert ekkor esedékes a Hinkley Point B leállítása, ám az EDF nemrég már jelezte, hogy nem tudja tartani ezt a határidőt.

A költségeket 24,5 milliárd fontra becsülik, és a beruházásEurópa legnagyobb ingatlanberuházását tervezik Athén elhagyatott repülőterén. finanszírozói a befektetésért cserébe 35 éven keresztül megawattóránként 89,50 fontos garantált áron adhatják el a brit államnak az ott termelt áramot. A projekt bírálói ezt sokallják, Amber Rudd, a brit energiaügyi tárca vezetője viszont azzal utasította vissza a kritikát, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére esélyt kínáló más energiaforrásokhoz mérten ez ésszerű ár. A miniszter szerint az atomenergia nélkülözhetetlen ahhoz, hogy teljesítsék a klímaváltozást okozó gázok kibocsátásának visszafogására irányuló ambiciózus célokat. Rudd arra is rámutatott, hogy az új erőmű csaknem hatmillió otthonnak biztosít majd villamosA budapesti vízilabda Eb alkalmából útjára indult a szurkolói villamos. áramot, és a beruházást több mint 25 ezer új munkahely létrehozása kíséri.


Hinkley Point C

Hinkley Point C

Hinkley Point C

Hinkley Point C

Hinkley Point C

Hinkley Point C

Atomenergiainfo


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!