Évtizedek után visszatért a közönséges delfin az Adriára

Visszatért a közönséges delfinSzoros kapcsolataik hatására sem adják fel egyedi hangjukat a delfinek. az Adriára: a horvát Kékvilág Tengerkutatási Intézet munkatársai a közép-dalmáciai Kornati-szigetektől nem messze egy ötven példányból álló csoportra bukkantak. Az emlősök évtizedekkel ezelőtt tűntek el az Adriai-tengerHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ből.

Forrás: Blue World Institute

Tihana Vucur a horvát Kékvilág Tengerkutatási Intézet egyik tengerbiológusa elmondta, hogy a közönséges delfineket (Delphinus delphis) a Kornati-szigetektől 3,7 kilométerre délre, a Mana-szigetnél fedezték fel és csaknem két órát töltöttek velük, hogy megfigyeljék viselkedésüket és fotóWorld Press Photo 2011. kat, valamint videót készítsenek róluk.

KülönösFelnyitották az Egyiptomban talált rejtélyes fekete szarkofágot. öröm, hogy több újszülött delfin is volt a csoportban” – hangsúlyozta Vucur, majd kiemelte, hogy az emlősök nagyon gyorsan úsztak és közben kiugráltak a tengerből, ami azt az érzést keltette a kutatókban, mintha az óceánon lettek volna.

Forrás: Blue World Institute

A közönséges delfin fürge és gyors úszó, sebessége elérheti az óránként 45 kilométert is. Barátságos, társaságkedvelő állat. A teste sima és áramvonalas. Háta általában fekete, barna vagy ibolyaszín, hasa fehér vagy színes. Néhány percenként felszínre bukkan, hogy levegőt vegyen. A kisebb testű delfinekDelfinek és bálnák vonulása egy látványos videón. csoportjába tartozik, teste legfeljebb 230 centiméterre nő meg és átlagban 30 évet él – mondta a szakember.

Forrás: Blue World Institute

A közönséges delfin korábban nagy számban élt az Adriai-tengerben, de már évtizedekkel ezelőtt eltűnt onnan leginkább táplálkozási szokása miatt. Az emlős megeszi a tintahalat és a garnélát is, de főként heringgel és szardíniával táplálkozik. Ezért ártalmas jószágnak tartották, mert megdézsmálta a halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. állományt, az állam emiatt jutalmat fizetett minden kifogott delfin után.

Az ötvenes években csak az Adriai-tenger északi részén 800 delfint öltek meg a halászok. Az ipari halászatA perui halászok ezrével mészárolják le a delfineket [Videó]. megjelenése, valamint a növekvő tengeri szennyezettség és a globális felmelegedésSzívszorító felvétel: a kamera előtt halt éhen a jegesmedve. miatt az 1980-as, 1990-es évekre a faj teljesen eltűnt az Adriai-tengerből.

Forrás: Blue World Institute

Drasko Holcer, az intézet másik munkatársa szerint a közönséges delfin hasonló problémákkal küzd a Földközi-tengeren. Elmondta, hogy nagyobb számban mára csak a Alborán-tengerben, Málta partjaihoz közel és az Égei-tengerben fordul elő. A delfinek nem élnek helyhez kötött életet, fő táplálékforrásukat, a halrajokat követik.

Forrás: Wikimedia Commons/NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. /Jessica Redfern


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!