Évente több mint 835 millió dollárt érő áradásvédelmet biztosítanak a hawaii korallzátonyok

Évente több mint 835 millió dollárt (241 milliárd forint) érő áradásvédelmet biztosítanak HawaiiA hawaii lávafolyam elérte az óceánt - újabb veszélyekre figyelmeztetnek a szakemberek. partjain a korallzátonyok – állapította meg egy új amerikai tanulmány.

Forrás: NASA/JSC/ISS

A kutatásban az amerikai Geológiai Kutatóintézet, a Nature Convervancy globális természetvédelmi szervezet és a Kaliforniai Egyetem (Santa Cruz) vett részt. A kutatócsoport a mérnöki és a biztosítási ágazat szakembereivel együtt dolgozta ki azokat a modelleket, amelyek segítségével meg tudták állapítani, milyen értéket képvisel az árhullámok elleni védekezésben a mintegy 3200 kilométernyi korallzátonySeregnyi ismeretlen mélytengeri fajt fedeztek fel a kutatók Tasmania vizeiben. Hawaii szigeteinek partvonalánál.

Forrás: Wikimedia Commons/Jmblanco74
Forrás: David/flickr 

“Az embereknek többnyire fogalmuk sincs arról, milyen értékesek a korallzátonyok a partvédelemben” – hangsúlyozta Michael Beck, a Kaliforniai Egyetem professzora, a tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. társszerzője.

A korallzátonyok víz alatti hullámtörőként működnek, a partot elérő hullámok energiájának 97 százalékát elnyelik. Az új kutatás"Bálnakamerákkal" derítenek fényt az óceán óriásainak táplálkozási szokásaira. az eddigi legjobb áradási kockázati térképet készítette el az amerikai partvonalról, 10 méterszer 10 méretes felbontásban.

“Általában megfeledkezünk arról, hogy ha a korallzátonyok nem védenének, akkor nem léteznének a strandok és mi sem lehetnénk ott” – mutatott rá Beck.

Forrás: John Burns/NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. /Papahānaumokuākea Marine National Monument
Forrás: Robert Linsdell/flickr

A korallzátonyok évente több mint 1,8 milliárd dollár (520 milliárd forint) értékű áradásvédelmet biztosítanak az Egyesült ÁllamokAz Egyesült Államok ismét embert küldene a Holdra. partvidékén: Hawaiin, Amerikai Szamoán, Guamban, az Északi-Mariana-szigeteken, Floridában, Puerto Ricóban és az Amerikai Virgin-szigeteken. Ebből a Hawaii-szigetekre lebontva Kuainál 12 millió dollárt, Oahun 395 millió dollárt, Mauin 377 millió dollárt, a nagy szigeten (Hawaiin) pedig 51 millió dollárt számoltak a kutatók.

Forrás: Wikimedia Commons/Hakilon 
Forrás: Amy West/USGS 

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!