Évente több mint 835 millió dollárt érő áradásvédelmet biztosítanak a hawaii korallzátonyok

Évente több mint 835 millió dollárt (241 milliárd forint) érő áradásvédelmet biztosítanak HawaiiA hawaii lávafolyam elérte az óceánt - újabb veszélyekre figyelmeztetnek a szakemberek. partjain a korallzátonyok – állapította meg egy új amerikai tanulmány.

Forrás: NASA/JSC/ISS

A kutatásban az amerikai Geológiai Kutatóintézet, a Nature Convervancy globális természetvédelmi szervezet és a Kaliforniai Egyetem (Santa Cruz) vett részt. A kutatócsoport a mérnöki és a biztosítási ágazat szakembereivel együtt dolgozta ki azokat a modelleket, amelyek segítségével meg tudták állapítani, milyen értéket képvisel az árhullámok elleni védekezésben a mintegy 3200 kilométernyi korallzátonySeregnyi ismeretlen mélytengeri fajt fedeztek fel a kutatók Tasmania vizeiben. Hawaii szigeteinek partvonalánál.

Forrás: Wikimedia Commons/Jmblanco74
Forrás: David/flickr 

“Az embereknek többnyire fogalmuk sincs arról, milyen értékesek a korallzátonyok a partvédelemben” – hangsúlyozta Michael Beck, a Kaliforniai Egyetem professzora, a tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. társszerzője.

A korallzátonyok víz alatti hullámtörőként működnek, a partot elérő hullámok energiájának 97 százalékát elnyelik. Az új kutatás"Bálnakamerákkal" derítenek fényt az óceán óriásainak táplálkozási szokásaira. az eddigi legjobb áradási kockázati térképetTudósok megalkották a mutáns enzimet, amely lebontja a műanyagot. készítette el az amerikai partvonalról, 10 méterszer 10 méretes felbontásban.

“Általában megfeledkezünk arról, hogy ha a korallzátonyok nem védenének, akkor nem léteznének a strandok és mi sem lehetnénk ott” – mutatott rá Beck.

Forrás: John Burns/NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. /Papahānaumokuākea Marine National Monument
Forrás: Robert Linsdell/flickr

A korallzátonyok évente több mint 1,8 milliárd dollár (520 milliárd forint) értékű áradásvédelmet biztosítanak az Egyesült ÁllamokAz Egyesült Államok ismét embert küldene a Holdra. partvidékén: Hawaiin, Amerikai Szamoán, Guamban, az Északi-Mariana-szigeteken, Floridában, Puerto Ricóban és az Amerikai Virgin-szigeteken. Ebből a Hawaii-szigetekre lebontva Kuainál 12 millió dollárt, Oahun 395 millió dollárt, Mauin 377 millió dollárt, a nagy szigeten (Hawaiin) pedig 51 millió dollárt számoltak a kutatók.

Forrás: Wikimedia Commons/Hakilon 
Forrás: Amy West/USGS 

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!