Észak-Korea azt állítja, hogy hidrogénbombát robbantott

Az észak-koreai állami média közölte, hogy az ország sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával szerdán. Nem sokkal korábban a dél-koreai és a kínai földtani intézet is arról számolt be, hogy emberi tevékenység, feltételezhetően robbanásMérgező, narancssárga felhő jött létre egy robbanást követően Spanyolországban. okozta földrengést észlelt a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság északkeleti részén. Az állami televízióban közölt bejelentés szerint az ország “teljes sikerrel” tesztelt egy “miniatürizált” hidrogénbombát, amivel “újabb szintre lépett nukleáris ereje”. PhenjanÉles a különbségek Észak- és Dél-Korea között. azt is leszögezte: továbbra is fejleszteni fogja nukleáris programját, hogy “megvédje magát az Egyesült Államok ellenséges lépéseitől”. A KCNA hivatalos hírügynökségen keresztül közzétett közlemény mindazonáltal azt állítja, hogy Észak-KoreaDrámai felvételt hozott nyilvánosságra az ENSZ egy észak-koreai katona szökéséről. “felelősségteljes nukleáris hatalomként” fog232 fogát húzták ki egy indiai fiúnak. viselkedni, és csak akkor fogja bevetni nukleáris fegyvereit, ha megsértik szuverenitását. Megfigyelők meglepetésként értékelték a bejelentést.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető december elején utalt rá, hogy a kelet-ázsiai kommunista diktatúrának hidrogénbombája is van, de ezt az Egyesült Államok és Dél-KoreaDrámai felvételt hozott nyilvánosságra az ENSZ egy észak-koreai katona szökéséről. , valamint független szakértők is kétkedve fogadták. Az atommaghasadás elvén alapuló atombombánál sokkalta pusztíRejtélyes tó keletkezett a tunéziai sivatagban. bb erejű a hidrogénbomba, amely a magfúzióval vált ki robbanást; ugyanakkor sokkal nehezebb is létrehozni egy ilyen fegyvert.

A phenjani rezsim rendszeresen tesz ellenőrizhetetlen kijelentéseket a nukleáris fegyverkezés terén elért képességeivel kapcsolatban. Egyebek közt azt állítja, hogy atomfegyvereivel képes elérni az Egyesült Államok területét, ezt azonban a szakértők többsége egyelőre kizártnak tartja. Mindazonáltal az ország 2006 és 2013 között már végrehajtott három kísérleti atombomba70 éve dobták le az atombombát Hirosimára. -robbantást, amelyek nyomán nemzetközi szankciók sorával kénytelen szembenézni. 2006-ban 3,7-es, 2009-ben 4,5-ös, 2013-ban pedig 4,9-es erősségű földmozgásNagy erejű földrengés rázta meg Japánt. követte az észak-koreai atomteszteket. Amerikai és kínai szakértők korábban úgy becsülték, hogy az ország 10-20 atomrobbanófejjel rendelkezhet. Elemzők szerint ha a szerdai bejelentés igaznak bizonyul, vélhetően újabb szankciókra számíthat a kommunista diktatúra.

eszak-korea-2

Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára aláírja az észak-koreai hidrogénbomba-teszt végrehajtásának engedélyezéséről szóló rendeletet Phenjanban. (Forrás: MTI/EPA/KCNA/Yonhap)

Phenjan közlése előtt másfél órával térségbeli földtani intézetek arról adtak hírt, hogy a Richter-skála szerint 4,9 és 5,1 közötti erősségű földrengést észleltek a felszín alatt kis mélységben Észak-Korea északkeleti részén, nem messze Kildzsu városától, amelynek körzetében található a legfőbb észak-koreai nukleáris kísérleti központ is. A földmozgást Dél-Korea, KínaBetegek és orvosok voltak abban a kínai kórházban amit váratlanul buldózerekkel kezdtek elbontani. és az Egyesült Államok földtani intézete, valamint az európai EMSC földrengéskutató intézet is észlelte. Phenjan nem sokkal a földmozgásról szóló hírek megjelenése után közölte, hogy közép-európai idő szerint hajnali fél öt órakor “fontos bejelentést” fog tenni.

A kínai jelentések arról szóltak, hogy a rengés epicentruma a földfelszínhez viszonyítva “nulla kilométeres” mélységben, azaz közvetlenül a felszínen volt. Az amerikai földtani intézet (USGS) ugyanakkor arról számolt be, hogy a földrengésNagy erejű földrengés rázta meg Japánt. epicentruma 10 kilométerrel a felszín alatt volt. A jelentések alapján a földrengés epicentruma 30-50 kilométerre volt Kildzsu városától, amelynek körzetében található a legfőbb észak-koreai nukleáris kísérleti központ is. Phenjan ezen a területen hajtotta végre korábbi atomrobbantásait.

eszak-koreaDél-koreai férfiak az észak-koreai állami televízió híradását hallgatják Szöulban 2016. január 6-án, miután Észak-Korea állítása szerint sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával. (Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)

Pak Gun Hje dél-koreai elnök nemzetbiztonsági kabinetjének rendkívüli ülése után bejelentette, hogy országa határozott lépéseket tesz további hasonló észak-koreai provokációk megakadályozására. A bombakísérlet változást hozhat az észak-koreai nukleáris program miatti nemzetközi helyzetben – tette hozzá. A dél-koreai hírszerzés szerint lehetséges, hogy az amit Észak-Korea felrobbantott, nem hidrogénbomba volt – jelentette a Yonhap hírügynökség. A szöuli külügyminisztérium leszögezte, hogy a robbantás a Phenjanra kivetett ENSZDrámai felvételt hozott nyilvánosságra az ENSZ egy észak-koreai katona szökéséről. -szankciók megsértésének minősül, amelyre nemzetközi választ kell adni. A dél-koreai hadsereg pedig azt jelentette be, hogy fokozzák Észak-Korea katonai lépéseinek megfigyelését a történtek miatt. A szöuli kormány közleményében úgy fogalmazott, mindent meg fog tenni, hogy északi szomszédja megfizessen a nukleáris kísérletCsimpánzok is képesek csapatmunkára. ért. Azt hangsúlyozta a szervezet, hogy Phenjan értesüléseik szerint sem az egyetlen szövetségesének számító Kínát, sem az Egyesült Államokat nem értesítette előre arról, hogy atomrobbantásra készülne.

Észak-Korea állítólagos hidrogénbomba-kísérlete ellentmond az atomfegyverek felszámolása céljának – írta szerdán a Hszinhua kínai hírügynökség, és figyelmeztetett, hogy “nemkívánatos és esztelen” minden olyan cselekedet, amely felborítja Északkelet-Ázsia stabilitását. A hírügynökség véleménynyilvánításai nem hivatalos kormányzati közlések, de tükrözik a hivatalos Peking álláspontját – jegyezte meg a Reuters hírügynökség. A pekingi külügyminisztérium, mint közölte, egyelőre nem sokat tud arról, hogy Észak-Korea valóban kipróbált-e egy miniatürizált hidrogénbombát, mindazonáltal leszögezte, hogy ha ez így van, akkor határozottan tiltakozik ellene.

bombaA kép illusztráció! (Sedan földalatti nukleáris kísérlet, Nevada, 1994)

JapánNagy erejű földrengés rázta meg Japánt. is tiltakozik az észak-koreai állítólagos hidrogénbombateszt miatt, Tokió a helyzetről tárgyalna Washingtonnal, Moszkvával, Szöullal és Pekinggel – közölte a kormányszóvivő. “Ezt nem fogadhatjuk el, határozottan tiltakozunk ellene” – szögezte le Szuga Josihide. Abe Sindzó Japán kormányfő korábban közölte, hogy Tokió “határozott választ” fog adni az észak-koreai lépésre, amely veszélyt jelent a szigetország biztonságára nézve. A Japán térségbeli biztonságpolitikai jelenlétének erősítésére törekvő Abe leszögezte, hogy országa nem fogja eltűrni, hogy Phenjan nukleáris fegyvereket hozzon létre.

Az Egyesült Államokban a szakértők egyelőre még csak vizsgálják az észak-koreai hidrogénbomba-robbantásról tett bejelentést, John Kirby külügyi szóvivő ennek ellenére felszólította Észak-Koreát, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségei. Hasonló értelemben nyilatkozott a CBS televízióban a nemzetbiztonsági tanács szóvivője, Ned Price. “Mi továbbra is megvédjük a térségben szövetségeseinket, köztük a Koreai Köztársaságot, és megfelelő módon megválaszoljuk Észak-Korea bármely provokációját” – mondta Price. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető bejelentését kétkedéssel kell fogadni – ezt már Bruce Bennett, a tekintélyes Rand Corporation kutatóintézet biztonságpolitikai elemzője mondta a CNN hírtelevízióban. Bennett szerint Észak-Koreának “láthatóan komoly nehézségei voltak a maghasadásos fegyver alapvető kezelésével is, ez pedig azt jelenti, hogy – hacsak nem kaptak külső segítséget -, aligha voltak képesek hidrogénbombát tesztelni”.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa várhatóan összeül amiatt, hogy Észak-Korea saját közlése szerint sikeres tesztet hajtott végre egy hidrogénbombával – jelentette helyi idő szerint kedden késő este a CNN hírtelevízió két, neve elhallgatását kérő diplomatára hivatkozva. A világszervezet még nem adott ki erről közleményt.

MTI

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!