Engedély nélkül öltek le egy folyóba tévedt szürke bálnát Alaszkában

Vizsgálatot indítottak a héten az amerikai szövetségi hatóságok egy védettMegszüntetik a Yellowstone Nemzeti Parkban élő grizzly medvék védettségét. szürke bálnaEgy partra vetődött bálnatetem felrobbanását előzték meg a hatóságok Ausztráliában. leölése ügyében; az állattal az őslakosok végeztek azután, hogy a falujukhoz közeli folyóba tévedt. Az AlaszkaEgy különleges, mesebeli toronyház a vad alaszkai erdő közepén. délnyugati részén lévő Napaskiak nevű jupik eszkimófalu lakói szigonnyal és lőfegyverrel támadták meg a múlt héten a 11 méteres állatot, mígnem az lesüllyedt a Kuskokwim folyó mélyére. A tetemet később partra húzták és felvágták: a 9 tonnányi húsból és bálnazsírból a környező települések lakóinak is jutott.

Kuskokwim folyó (Fotó: flickr/Joseph)

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. ) munkatársai szerint azonban az állatot engedély nélkül ejtették el. Mint rámutattak, Alaszkában tilosSao Paulo - egy város kültéri reklámok nélkül. szürke bálnára vadászni, és a korlátozásSao Paulo - egy város kültéri reklámok nélkül. alól a szükségleteik kielégítésére halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ászó és vadászó őslakosok sem élveznek kivételt.

A falusiak nagy része úgy gondolja, hogy mivel a folyó biztosítja számukra az élelmet, sértené a kultúrájukat, ha nem fogadnák el, amit a víz hoz nekik. Idén a bálnahús különösen nagy értéknek számít a vidéken. A házi fogyasztásra szánt lazacMeglepő döntésre sarkallta a klímaváltozás a hatalmas Kodiak-medvéket. jelentős része ugyanis odalett a heves esőA tudósok 127 milliárd tonnára becsülik a Harvey hurrikánnal lezúdult esőt. zések miatt, mert a hús nem tudott eléggé kiszáradni.

A belugaEltévedt fehér delfin úszkál a Temzében. vagy fehér delfinÁmbráscetek fogadtak be egy beteg, magányos delfint. önfenntartást szolgáló halászatLeonardo DiCaprio a mexikói elnökkel küzd a tenger pandájának megmentéséért. át engedélyezik a régióban, és az északabbra fekvő falvak egy része a grönlandi bálna vadászatMegakadályozta a grizzly medvék vadászatát egy amerikai bíró. ára is engedélyt kapott a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságtól (IWC). A szürke bálnákVisszavontak egy természetvédelmi rendszabályt Amerikában, mely a bálnákat és a delfineket védte. kelet-csendes-óceáni populációját azonban szövetségi törvények védik. Az állatokat gyakran látni az alaszkai vizekben, de a helyiek szerint sosem szoktak felúszni a Kuskokwim folyón.

Fotó: Dr. Steven Swartz, NOAA/NMFS/OPR

NOAA, MTI, KYUK


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!