Engedély nélkül öltek le egy folyóba tévedt szürke bálnát Alaszkában

Vizsgálatot indítottak a héten az amerikai szövetségi hatóságok egy védettMegszüntetik a Yellowstone Nemzeti Parkban élő grizzly medvék védettségét. szürke bálna"Bálnakamerákkal" derítenek fényt az óceán óriásainak táplálkozási szokásaira. leölése ügyében; az állattal az őslakosok végeztek azután, hogy a falujukhoz közeli folyóba tévedt. Az AlaszkaEgy Stubbs nevű macska egy alaszkai település polgármestere, már több mint 16 éve. délnyugati részén lévő Napaskiak nevű jupik eszkimófalu lakói szigonnyal és lőfegyverrel támadták meg a múlt héten a 11 méteres állatot, mígnem az lesüllyedt a Kuskokwim folyó mélyére. A tetemet később partra húzták és felvágták: a 9 tonnányi húsból és bálnazsírból a környező települések lakóinak is jutott.

Kuskokwim folyó (Fotó: flickr/Joseph)

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. ) munkatársai szerint azonban az állatot engedély nélkül ejtették el. Mint rámutattak, Alaszkában tilosSao Paulo - egy város kültéri reklámok nélkül. szürke bálnára vadászni, és a korlátozásSao Paulo - egy város kültéri reklámok nélkül. alól a szükségleteik kielégítésére halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ászó és vadászó őslakosok sem élveznek kivételt.

A falusiak nagy része úgy gondolja, hogy mivel a folyó biztosítja számukra az élelmet, sértené a kultúrájukat, ha nem fogadnák el, amit a víz hoz nekik. Idén a bálnahús különösen nagy értéknek számít a vidéken. A házi fogyasztásra szánt lazacMeglepő döntésre sarkallta a klímaváltozás a hatalmas Kodiak-medvéket. jelentős része ugyanis odalett a heves esőA tudósok 127 milliárd tonnára becsülik a Harvey hurrikánnal lezúdult esőt. zések miatt, mert a hús nem tudott eléggé kiszáradni.

A beluga vagy fehér delfinÁmbráscetek fogadtak be egy beteg, magányos delfint. önfenntartást szolgáló halászatLeonardo DiCaprio a mexikói elnökkel küzd a tenger pandájának megmentéséért. át engedélyezik a régióban, és az északabbra fekvő falvak egy része a grönlandi bálnaA grönlandi bálna zenei repertoárja egyedülálló a cetek világában. vadászatMegszüntetik a Yellowstone Nemzeti Parkban élő grizzly medvék védettségét. ára is engedélyt kapott a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságtól (IWC). A szürke bálnákVisszavontak egy természetvédelmi rendszabályt Amerikában, mely a bálnákat és a delfineket védte. kelet-csendes-óceáni populációját azonban szövetségi törvények védik. Az állatokat gyakran látni az alaszkai vizekben, de a helyiek szerint sosem szoktak felúszni a Kuskokwim folyón.

Fotó: Dr. Steven Swartz, NOAA/NMFS/OPR

NOAA, MTI, KYUK


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!