Embernagyságú óriáspingvin maradványait fedezték fel Új-Zélandon

Az eddig ismert legnagyobb pingvinKeresik a pápaszemes pingvint, melyet állatvédők loptak el egy állatkertből. maradványait fedezték fel Új-Zélandon. Az 56-60 millió éve élt Kumimanu biceae 100 kilogrammos és 177 centiméteres lehetett. Gerald Mayr, a frankfurti Senckenberg Kutatóintézet és Természettudományi MúzeumEgy elefántmadár óriási tojása került elő egy amerikai múzeum gyűjteményéből. munkatársa kollégáival a Nature Communications című tudományos lapban mutatta be az újonnan felfedezett fajt, amelyet az ősi pingvin Új-Zélandon talált részleges csontvázA teknősök páncéljának evolúciójához nyújt magyarázatot egy hatalmas ősi lelet. ának vizsgálata során fedeztek fel.

Forrás: Gerald Mayr/Senckenberg Research Institute

A madárMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. mintegy 18 centiméterrel lehetett hosszabb, mint bármely más ősi pingvin. Egyetlen esetleges nagyobb riválisának, egy februárban bemutatott őspingvinnek csak egyik lábcsonttöredéke maradt fenn, ez alapján nehéz megbecsülni a magasságkülönbséget. Arról, az ugyancsak Új-Zélandon talált pingvinről megállapították, hogy 61 millió éve élt és a 150 centiméteres magasságot is elérte. A ma élő legmagasabb pingvin az Antarktiszon élő császárpingvinKihalhatnak a császárpingvinek, ha változatlan tempóban folytatódik a felmelegedés. (Aptenodytes forsteri), amely álló helyzetben 120 centiméter magas.

Forrás: Michael Van Woert, NOAA NESDIS, ORA 

Mayr és kollégái az általuk most felfedezett pingvinnek a Kumimanu biceae nevet adták, amely maori nyelven egy nagy mitológiai szörnyre és a madárra utaló szavaknak, illetve az egyik kutató édesanyja nevének összetétele. A fosszíliák 56-60 millió évesek. A leletek között szerepelnek az állat szárny- és lábcsontjai, a szegycsontja, a koponyacsont viszont hiányzik. “Hamar felismertük, hogy egy eddig ismeretlen fajról van szó” – mondta Mayr.

Forrás: Gerald Mayr/Senckenberg Research Institute

Nagyon impresszív lehetett: embermagasságú volt, egy nagyon erős és izmos állat, amely bírta a gyakori mélymerülést, hogy elkapja zsákmányát. Nem az a madár volt, amelyet bárki elkaphatott volna élve. Lényegesen erősebb lehetett, mint egy ember” – fogalmazott Alan Tennyson, az új-zélandi Te Papa Tongarewa Múzeum gerincesekkel foglalkozó kurátora. Az állat jóval az AntarktiszMesterséges havazással lehetne megmenteni az antarktiszi jégtakarót. eljegesedése előtt élt, amikor Új-Zéland és a sarkvidék szubtrópusi éghajlatú volt.

Bár a pingvinekről az emberek általában úgy gondolják, hogy csak nagyon hideg környezetben élnek, mint amilyen az Antarktisz régiója, a mai galápagosi pingvinekDrámaian csökkent az állszíjas pingvinek száma az Antarktiszon. is az Egyenlítőnél honosak, és több fosszíliaAz eddigi legnagyobb tengeri sárkány maradványait fedezték fel. utal arra, hogy a korai pingvinek is meleg tengerekben éltek – emelte ki Tennyson.

Forrás: Ian Duffy/flickr

Az új felfedezésSokkal több víz található a Jupiter légkörében, mint azt eddig vélték. arra utal, hogy a pingvinek “nagyon gyorsan megnőttek” a 66 millió éve bekövetkezett tömeges kihalást követően, amely a dinoszauruszokat is megölte – véli Daniel Ksepka, a greenwichi Bruce Múzeum kurátora. A szakértő szerint az az esemény nagy szerepet játszott a pingvinek történetében. Korábban egy röpképtelen madár könnyen a tengeri ragadozóHatalmas húsevő tengeri hüllő maradványira bukkantak az Antarktiszon. k áldozatául esett volna, amelyek egyben a madarakCigarettacsikkeket építenek fészkükbe a városi madarak a paraziták ellen. riválisai is a táplálékszerzésben. Miután azonban ezek az ősállatok kihaltak, a repülés képessége nem volt annyira létszükséglet, ami teret nyitott a pingvineknek. A madarak gyakran nagyobb testűekké fejlődnek, miután elveszítik a repülés képességét – tette hozzá Mayr. A kutató elmondta, elméletük szerint az óriáspingvinek akkor haltak ki, amikor megjelentek az olyan nagytestű tengeri emlősök, mint a fogascetek és a fókák.

Forrás: Wikimedia Commons/Geckochasing

Nature Communications, Phys.org, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!