Először találtak bizonyítékot tengeri madarak eszközhasználatára

Először találtak tengeri madarakKépesek megtanulni egymás nyelvét a madarak. eszközhasználatMár hétszáz éve kőszerszámokkal törték fel a kesudiót a csuklyásmajmok. ára bizonyítékot brit és izlandi tudósok. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányukban az Oxfordi Egyetem és a Dél-izlandi Természetkutató Központ szakemberei leírták, hogy a lundák miként vakarják testüket gallyakkal.

Forrás: Richard Bartz/Wikimedia Commons/Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Az elmúlt évtizedekben a kutatók számos példát találtak arra, hogy fákon élő madarak eszközöket használnak. Megfigyeltek varjakat, amint számos célra eszközt alkalmaztak, papagájokat, amelyek kövekkel törtek fel kagylóElpusztult tengeri élőlények ezreit sodorta partra a víz Angliában. kat. Tengeri madarak eszközhasználatát azonban még soha nem tapasztalták. Mivel számos ilyen madárfajnak viszonylag kicsi az agya, azt hitték róluk, hogy nincs meg a képességük az eszközhasználatra – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A kutatócsoport egyik tagja négy éve tanúja volt annak, amint egy északi lunda megragad egy gallyat, és elkezdi vakarni vele a hátát. Mivel nem volt nála kamera, nem tudta rögzíteni az eszközhasználatot. A közelmúltban a kutatók videofelvételt tudtak készíteni arról, hogy egy északi lunda megragad egy kicsiny gallyat, és megvakarja vele a hasát.

Amellett, hogy ez az első bizonyíték egy tengeri madárAranyos fotósorozat egymáshoz bújó madarakról. eszközhasználatára, ez az első megfigyelés arról, hogy bármilyen madár eszközt használ arra, hogy vakarja magát. A videóra vett lunda az izlandi Grimsey-szigeten él, ahol a madarak szenvednek a tollazatukban élő parazitáktól. A múlt évben ráadásul igen súlyos volt a terület kullancsfertőzöttsége. A kutatók feltételezik, hogy az éles gally használatával hatékonyabban tudták eltávolítani magukról a rovarokat, mint csőrükkel. A szakemberek megjegyezték, hogy két, egymástól igen távoli helyen is tanúi voltak az ilyen eszközhasználatnak, ezért valószínű, hogy az északi lundák körében mindennapos az eszközhasználat.

Ezen különlegesÓriási holdhal tetemét sodorta partra a víz egy ausztráliai strandon. megjelenésű tengeri madár állománya döntő többségében Észak-Európára korlátozódik. Az északi tengerpartok és madárszigetek jellemző faja. Sokszor egészen nagy kolóniákat alkot. A tengeri táplálkozásra specializáMesebeli tájakon élnek az izlandi lovak. dott: főleg halakkal, kisebb számban rákokkal, csigákkal táplálkozik, melyeket a vízHullámok, mint gyönyörű fagyott szobrok. alá bukva, a tengerfenéken zsákmányol. Költőüregben fészkel, melyet a homokos, tőzeges talajba váj, vagy viharmadarak, üregi nyulak hátrahagyott üregeit foglalja el. Rendszerint egy, legfeljebb két tojást rak, melyen a két ivar felváltva kotlik. A szülők a kéthetes fiókákat magukra hagyják, melyek a tengeren csoportosulva válnak önállóvá.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!