Elkobzott pumát fogadott jelképesen örökbe az amerikai nagykövetség Szegeden

Egy korábban illegálisan tartott és ezért elkobzott nőstény pumát (PumaÍgy próbálja elijeszteni nem kívánt látogatóit a két kis pumakölyök. concolor) fogadott jelképesen örökbe az Amerikai Egyesült ÁllamokÚj fajok százai érkeztek a cunamiszeméttel az Egyesült Államokba. budapesti nagykövetsége nevében David Kostelancik misszióvezető-helyettes a Szegedi Vadasparkban. A gesztussal a nagykövetség az elismerését fejezi ki a vadasparknak, valamint a magyar rendészeti és állat-egészségügyi hatóságoknak erőfeszítéseikért, melyet a vadon élő állatok illegális kereskedelme és a veszélyeztetettÚj párt kapott Szegedi Vadasparkban élő észak-kínai párduc. fajok védelme érdekében tesznek – közölte a diplomata.

Forrás: Joe Giordano/flickr 

Szegeden két fiatalnak számító pumát gondoznak. A 2015-ben született hím az angliai Exmoor Zoo-ból egyévesen érkezett az intézménybe. A párja azonban elkobzott egyedként került az állatkertbe. Egy magánszemélynél foglalták le több más nagyragadozóval együtt 2017-ben. Magyarországon a veszélyesnek számító vadállatokÉletveszélybe sodorhatja a vadon élő állatkölyköket az emberi jóhiszeműség. tartása szigorú feltételekhez, engedélyekhez kötött, a különösen veszélyesElképesztő méreteket ölt a világ legnagyobb algavirágzása. fajok egyedeit – így a pumákat – csak állatkertben gondozhatják.

A fiatal, feltehetően szintén négyéves nőstény tisztázatlan körülmények között került tartójához, így a természetvédelmi hatóságnak nem volt más lehetősége, mint közgyűjteményben elhelyezni az állatot. A Szegedi VadasparkJaguárkölyök született a Szegedi Vadasparkban. komoly tapasztalatokkal rendelkezik a pumák tartásában. A kezdetben nagyon félénk nőstény megszokta új, eddigieknél tágasabb helyét és a párját, így remélik, idővel utódjuk is születhet.

Az amerikai földrész emlősei közül valaha a puma élt a legnagyobb kiterjedésű területen, a mérsékelt övtől a trópusokig. Az emberi települések, a mezőgazdasági területek terjeszkedésével élőhelyeinek száma csökkent. Egyedei közül sok esik a vadászatA trófeavadászat a "jó gének" kiiktatásával a fajok kihalásához vezethet. áldozatává, egyrészt, mert az indokoltnál nagyobb mértékben hibáztatják a háziállatokFelgyorsult a földi élővilág hatodik kihalási hulláma. elejtésével, másrészt félnek tőle.

Forrás: NPS/Connor Meyer

A puma akár óránkénti 50 kilométeres sebességgel is képes futni, álló helyzetből vízszintesen hat, függőlegesen 2,5 méterre ugrik, harapása pedig jóval erősebb, mint bármely háziasított kutyának. A hímek egy-másfél méteresre nőnek meg, testtömegük meghaladhatja az egy mázsát is. A kifejlett nőstények hossza 80-130 centiméter, tömege 30-60 kiló.

A puma jellemzően egyedül vadászik, zsákmányai nagy testű emlősök – szarvasA természetben már kipusztult szarvasok érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba. , villásszarvú antilop -, de ha arra kényszerül kisebb állatokat is megeszik. Élelmüket saját vadászterületükön szerzik be, amit jól ismernek és ahol egész életüket töltik. A hímek territóriuma 250, a nőstényeké 50-150 négyzetkilométer is lehet.

Forrás: Forest Service Northern Region 

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!