Egyetlen áttelepített orrszarvú maradt életben, azt is oroszlánok támadták meg

Újabb példányok pusztultak el azokból az áttelepített keskenyszájú orrszarvúKatasztrófába torkollott a súlyosan veszélyeztetett orrszarvúk áttelepítése. kból, melyeket KenyaHatvan éve nem volt ekkora éhínség Kelet-Afrikában. egy újonnan létesített orrszarvúSzélesszájú orrszarvú érkezett a Veszprémi Állatkertbe. menhelyére szállítottak át nemrég. Az afrikai ország idegenforgalmi és természetvédelmi minisztere, Najib Balala elmondta, hogy mostanra mindössze egyetlen túlélő maradt, azt is oroszlánokEgy elefánt végzett vele, majd az oroszlánok felfalták az orvvadászt. támadták meg.

Az elfuserált áttelepítési akcióban 11 keskenyszájú orrszarvút költöztettek a szűkössé vált nairobiÍgy élnek Nairobi kisvállalkozói. és nakurui nemzeti parkból a Kenya keleti részén fekvő TsavoCsodálatos felvételek készültek az elefántok királynőjéről, nem sokkal a halála előtt. Nemzeti ParkFelbőszült elefántok ijesztettek rá egy motorosra. új orrszarvú menedékébe, hogy jobb életkörülményeket biztosítsanak a kihalás fenyegette és szigorúan védett állatfajnak, ám új élőhelyükön az állatok sorra elpusztultak az akció előkészítetlensége, a vadőrökÚgy fotózkodnak az őket védelmező vadőrökkel a hegyi gorillák, mintha mi sem lenne természetesebb. gondatlansága miatt.

A kormány által indított független vizsgálat megállapította, hogy az állatok az átköltöztetéssel járó stresszbe haltak bele, amelyet sómérgezés, kiszáradás, éhezés és emésztési problémák súlyosbítottak. Kiderült például, hogy a Kelet-Tsavo Nemzeti Parkban fúrt itatólyukak vizének sótartalma sokkal magasabb, mint a korábban fogyasztott ivóvízMindennap órákat autózik egy kenyai férfi, hogy ivóvizet vigyen a szomjas vadállatoknak. é. Egy elismert külföldi szakértő, David Zimmerman szerint az éghajlati viszonyok sem voltak optimálisak és az állatok vadon engedése sem történt szakszerűen. Az egyetlen életben maradt példányt oroszlánok támadták meg. Az állat sebeit ellátták, és jelenleg megfigyelés alatt tartják.

Már csak 5500 keskenyszájú orrszarvú élhet a világon (Forrás: Wikimedia Commons/Ikiwaner/jjron)

A súlyos mellékfogások miatt leváltották az áttelepítést végző Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) igazgatóját és felfüggesztették öt másik dolgozóját. Egyes természetvédőElhunyt Daphne Sheldrick, az "elefántok anyja". k “nemzeti katasztrófának” nevezték a kudarcba fulladt áttelepítési akciót. “Egy olyan időszakban, amikor minden erőfeszítés ellenére még mindig napi három orrszarvút ölnek meg vadorzók Afrikában, minden egyes példány elvesztése fájdalmas” – mondta a WWF orrszarvúszakértője, Johannes Kirchgater.

Az olyan nagy vadak áttelepítése, mint a rinocéroszoké, mindig nagy kihívás, de a június 26-i akció elhullási aránya példátlan. A Kenyában 2005 és 2017 között hasonló módon új helyre költöztetett 149 orrszarvú közül mindössze nyolc pusztult bele az áttelepítéssel járó kihívásokba. A Save The Rhino zöldszervezet szerint már csak 5500 keskenyszájú orrszarvú élhet a világon – mind Afrikában, ebből 750 Kenyában. Az orrszarvúkra főleg az jelent halálos veszedelmet, hogy Kelet-Ázsiában gyógyító és egyéb előnyös hatást tulajdonítanak a porrá őrölt tülöknek.

Cikkajánló: Katasztrófába torkollott a súlyosan veszélyeztetett orrszarvúk áttelepítése


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!